Je bent niet wat je meemaakt

Het boek ‘Slachtoffers bestaan nietis geschreven door Dennis de Getrouwe. Het boek heeft als ondertitel 'Je bent niet wat je meemaakt.'

Het is in de eerste plaats een heel goed leesbaar boek. In 7 hoofdstukken worden thema's als uitdagingen zelfzorg, bewustwording, sturing en coping duidelijk uiteengezet.

Niet belerend maar lerend.  Om zo het verschil uit te maken. Dat uitnodigt om na te denken, te reflecteren op wie je bent en waar je staat.

"Slachtoffergedrag is gedrag waardoor je niet actief deelneemt of kunt deelnemen aan jouw eigen oplossing."

Zijn punt is dat je uit de vicieuze cirkel van het slachtofferschap kunt stappen. Het is een bewuste keuze. Een keuze die je misschien steeds moet maken. Om vooruit te komen.

Hij geeft daarbij een aantal mogelijkheden om op een andere manier om te gaan met wat je overkomt.

Het lijkt in eerste instantie alsof het boek gaat over coaching en het toepassen van technieken. Dat is wel én niet zo. Dennis geeft absoluut mooie technieken om het leven en wat je overkomt beter aan te kunnen.  

Het is een heel persoonlijk boek. Elk hoofdstuk begint met een citaat van bekende mensen. Niet alleen van de Boeddha, en van Anthony Robbins, maar ook van mensen die hij persoonlijk kent. Tegelijkertijd gaat het ook over mensen die hun persoonlijke verhaal vertellen. Die aan het werk zijn gegaan met de technieken die Dennis heeft aangegeven. Die iets van hun leven hebben gemaakt. En dan gaat het niet om succes, het gaat er om dat ze de regie hebben gepakt om betere versies van zichzelf te zijn. 

Omdat ze ervoor kiezen zelf verantwoordelijk te zijn, zich inzetten om andere paden te bewandelen. Hun eigen pad. 

Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen, aangrijpende verhalen, inspirerende verhalen. Verhalen die iedere keer bewijzen dat je aan de buitenkant niet kan zien wat mensen hebben meegemaakt en gevormd.

"Zou je een mooie quote kunnen bedenken die bij jou past en die kracht kan geven aan een ander?"

Een van mijn favoriete onderdelen van elk hoofdstuk zijn de interviews waarin de vraag wordt gesteld: "Zou je een mooie quote kunnen bedenken die bij jou past en die kracht kan geven aan een ander?"
 
Daar zitten enkele hele mooie inzichten in. En stuk voor stuk mooie mensen. Soms kippenvel! Het vereist moed van deze geïnterviewden om zo'n diepe en persoonlijke inkijk in hun leven te geven. Het zegt ook over Dennis de Getrouwe dat deze mensen zich zo veilig voelen om dat ook te kunnen doen.

Dat betekent dat je met afstand kan kijken naar je verleden en dus verder bent gegaan. Niet meer vastzit, andere keuzes maakt. Voor jezelf en de anderen om je heen.

Dennis vertelt ook over de impact van discriminatie en hoe hij verschillende vormen van microagressies ervaart in de Nederlandse maatschappij. Hij benadrukt dat er nog veel werk moet worden verricht om deze kwesties uit het verleden aan te pakken. Zodat we met z'n allen samen helen en de toekomst vorm geven. En dat hij de keuze heeft gemaakt om er anders mee om te gaan.

Ik vond het een zeer waardevol boek en heb het met veel plezier gelezen. Ik heb verschillende delen van de tekst gemarkeerd met mijn markeringstift en heb het nog een paar keer gelezen om alles goed op te nemen. Wat ik vooral heel mooi vond, was de uitleg en het contrast tussen dramadriehoek en winnaarsdriehoek. En het deel over 'ons slavernijverleden' - ik ben benieuwd wat Dennis de Getrouwe vond van de excuses van de koning.

Dennis sluit het boek af met een literatuurlijst en tot besluit roept hij op om niet altijd op dezelfde rotonde te blijven rijden, maar om juist een andere afslag te kiezen in het leven. 

Op een bepaald moment moeten we de afslag nemen naar innerlijk geluk. Anders blijven we vastzitten in trauma's, angsten en vooroordelen. Zijn boek moedigt mensen aan niet afhankelijk te zijn van anderen, maar te focussen op hoe ze naar zichzelf kijken.

Hierdoor krijg je de kans om dingen vanuit een andere perceptie te ervaren. En een ander leven te leiden.

Hij legt uit dat we niet zijn wat ons overkomt. De gebeurtenissen uit ons verleden zijn slechts momentopnames, geen definitie van wie we zijn. Wat we ermee doen is onze eigen verantwoordelijkheid.

De Getrouwe probeert mensen te helpen inzicht te krijgen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk. Hij leert mensen beter voor zichzelf te zorgen, zowel mentaal als fysiek. Als we negatieve gedachten hebben, voelen we spanning in ons lichaam. Dat is een teken dat we onze angsten de overhand laten nemen.

Als we beter voor onszelf zorgen, leggen we de basis voor een gelukkiger leven, aldus De Getrouwe. Hij heeft geaccepteerd dat onrecht bij het leven hoort, maar we bepalen zelf hoe we ermee omgaan.Als je het antwoord weet op deze vragen, krijg je veel meer rust. Je voelt je zekerder. 

Dit is een zeer prettig persoonlijk boek - leesbaar, met de nodige handvatten om naar jezelf te kijken. Om je leven verder te brengen. Zodat je door jezelf meer jezelf te laten zijn, ook de levens van anderen om je heen verbetert.

De toon van zijn boek zorgt dat je zowel Dennis de Getrouwe als de mensen die hun verhaal vertellen graag beter wil leren kennen. Als je dat als schrijver en coach weet over te brengen..... daarom beveel ik dit boek van harte bij je aan.

Bestel dit boek hierboven via deze link bij Bol.com (dan krijg ik daar een zéér kleine vergoeding van).
Of ga naar jouw plaatselijke boekhandel; dat is ook belangrijk voor de leefbaarheid van onze steden.

Wil je andere boekbesprekingen lezen? Er zit zeker altijd wat voor je tussen!

'The Why Café' door John P. Strelecky
'Dialoog In Crisistijd' van Eline Ruinemans - Van Gorp
'Positief zijn is mijn keuze! Ik eerst.'  door Corinna Claassens
'Tatoeages op mijn hart'
door Gregory Boyle


>