Het nocebo effect versterkt je veerkracht niet.

veerkracht groei

0 comments

Iedereen weet dat een placebo een positief effect kan hebben.  Echte symptomen zoals pijn, opgeblazen gevoel of een neerslachtige stemming verminderen.  Gek, want een placebo is  een nepmedicijn of een schijnprocedure als controle in een medisch onderzoek. Het placebo-effect is het resultaat van de verwachting van de patiënt dat de behandeling zal helpen.

Nocebo-effect

Maar verwachtingen kunnen ook schadelijk zijn. Wanneer een patiënt de mogelijke bijwerkingen van een pil voorgeschoteld krijgt, kan hij de bijwerkingen 'krijgen', zelfs als de pil nep is. Dit "nocebo"-effect is grotendeels over het hoofd gezien door onderzoekers, artsen en patiënten. 

Een team van Italiaanse maag-darm-leverartsen vroeg aan mensen met en zonder gediagnosticeerde lactose-intolerantie om lactose in te nemen voor een experiment naar de effecten ervan op darmklachten. De deelnemers kregen geen lactose maar glucose. Glucose is niet schadelijk voor de darmen. En toch klaagde 44 procent van de mensen met bekende lactose-intolerantie en 26 procent van degenen zonder lactose-intolerantie over gastro-intestinale symptomen. Omdat deze mensen dat verwachtten: lactose is niet goed.

Het nocebo-effect wordt zelfs waargenomen wanneer mensen echte en dus niet-placebo-geneesmiddelen gebruiken. Wanneer medici patiënten informeren over mogelijke bijwerkingen, neemt het risico op het ervaren van die bijwerkingen toe.

Erectiestoornissen

In één onderzoek werd een echt geneesmiddel aan mannen toegediend om symptomen van prostaatvergroting te verlichten. De helft van de patiënten werd verteld dat het geneesmiddel erectiestoornissen kon veroorzaken, terwijl de andere helft niet werd geïnformeerd over deze mogelijke bijwerking. In de geïnformeerde groep rapporteerde 44 procent van de deelnemers dat ze erectiestoornissen ervoeren; in de ongeïnformeerde groep was dat slechts 15 procent.

In een soortgelijk experiment werden patiënten met chronische lage rugpijn in twee groepen voor een test van beenbuiging verdeeld. De ene groep kreeg te horen dat de test tot een lichte toename van de pijn kon leiden. Terwijl de andere groep te horen kreeg dat de test geen invloed had op het pijnniveau. En ja hoor: de eerste groep meldde meer pijn en voerde minder beenbuigingen uit dan de tweede groep. Er werd meer pijn ervaren door het gebruik van andere woorden.

Woorden doen er dus toe.


Ethisch dilemma

Het nocebo-effect stelt artsen en verpleegkundigen voor een ethisch dilemma. Enerzijds zijn ze verplicht patiënten te informeren over mogelijke complicaties van een behandeling; anderzijds willen ze de kans op bijwerkingen minimaliseren. Maar als het bespreken bijwerkingen met patiënten het ervaren van die bijwerkingen vergroot, moet je dat dan wel willen? 

Het nocebo-effect en onze mentale gezondheid

Onderzoek naar het nocebo-effect laat zien dat onze eigen gedachten en verwachtingen (de manier waarop wij tegen onszelf praten en anderen tegen ons laten praten) aanzienlijke invloed kunnen hebben op onze gezondheid en mentale welzijn. We moeten bewust aandacht besteden aan onze innerlijke dialoog en negatieve zelfpraat tijdig herkennen en aanpakken. 

Door meer bewust te zijn van hoe onze gedachten onze lichamelijke en mentale ervaringen beïnvloeden, kunnen we ons welzijn verbeteren en positieve veranderingen in onze gezondheid teweegbrengen. Als we meer bewust zijn van onze gedachten, kunnen we negatieve 'selftalk' in de richting van gezondheid, genezing en welzijn sturen.

Het nocebo-effect en het versterken van veerkracht


Wat heeft dit nou met veerkracht versterken te maken? Alles! Want veerkrachtige mensen zijn zichzelf zeer bewust van hoe we ons innerlijk toespreken.

Het Nocebo-effect, waarbij negatieve verwachtingen leiden tot ongewenste symptomen, wordt actief afgewend door veerkrachtige mensen. Hier is waarom en hoe:

1. Positieve Mindset: Veerkrachtige mensen omarmen een positieve mindset. Ze geloven in hun eigen vermogen om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen.

2. Zelfbewustzijn: Ze zijn zich bewust van hun gedachten en gevoelens. Dit stelt hen in staat negatieve zelfpraat op te merken en te veranderen.

3. Zelfcompassie: Veerkrachtige individuen behandelen zichzelf met vriendelijkheid en begrip. Ze zijn niet te streng voor zichzelf en verminderen daarmee de kans op negatieve verwachtingen.

4. Mindfulness: Ze beoefenen mindfulness om in het moment te blijven en zich te richten op het positieve. Dit helpt hen om niet verstrikt te raken in negatieve gedachten.

5. Positieve communicatie: Ze spreken positief tegen zichzelf en anderen. Dit versterkt positieve verwachtingen en vermindert de kans op het Nocebo-effect.

6. Doelgerichtheid: Veerkrachtige mensen hebben duidelijke doelen en richten hun energie op het bereiken daarvan. Dit helpt om afleiding door negatieve gedachten te voorkomen.

7. Steunnetwerk: Ze zoeken steun bij vrienden, familie of professionals wanneer ze merken dat negatieve zelfpraat de overhand krijgt.

8. Flexibiliteit: Ze zijn flexibel in hun denken en passen zich aan veranderende omstandigheden aan, wat helpt om negatieve verwachtingen te verminderen.

9. Positieve gezonde gewoonten: Ze onderhouden gezonde gewoonten, zoals lichaamsbeweging en goede voeding, die hun algehele welzijn bevorderen.

10. Optimisme: Veerkrachtige mensen geloven in positieve uitkomsten en dat draagt bij aan het voorkomen van het Nocebo-effect.

Het vermijden van het Nocebo-effect begint met het cultiveren van een positieve mindset en het bewust omgaan met negatieve zelfpraat. Veerkrachtige mensen laten zien dat met de juiste mindset en zelfzorg, we de kracht hebben om onze gezondheid en welzijn positief te beïnvloeden.

Had jij eerder gehoord van het nocebo-effect? Laat het hieronder weten.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>