Weet jij wie je bent?

Ken jij jezelf? En ben jij jezelf? Weet jij wie je bent? Het lijken simpele vragen, maar het antwoord vinden kan soms behoorlijk verwarrend zijn. Het kennen van jezelf, het weten wie jij bent is een heel belangrijke sleutel tot veerkracht en het vermogen om te herstellen van moeilijke situaties.

Begin eens klein, begin met je naam. Weet jij hoe je aan jouw naam komt? Het antwoord van mijn ouders gekregen is niet wat ik bedoel. Waarom heb je die naam? Weet je wat jouw naam betekent? Dat draagt allemaal bij tot de opbouw van jouw identiteit.

Weten wie je echt bent, betekent dat je begrijpt wat jou uniek maakt en wat jouw kernwaarden zijn. Het is de basis van jouw persoonlijkheid en identiteit. Als je weet wie je echt bent, kun je beter omgaan met moeilijke situaties en veerkrachtiger zijn.

Stel je voor dat je middenin een stressvolle situatie zit, zoals een belangrijk examen of een sollicitatiegesprek. Als je jezelf niet goed kent, is het moeilijker om te bepalen wat je nodig hebt om te kalmeren en gefocust te blijven. Maar als je weet wat je drijft en wat je nodig hebt om te slagen, kun je strategieën bedenken die bij jou passen en die je kunnen helpen om te slagen.

Bovendien is het kennen van jezelf een sleutel tot zelfacceptatie. Wanneer je jezelf accepteert voor wie je bent, wordt het gemakkelijker om te leren van je fouten en om te groeien als persoon.
Dit betekent niet dat je niet kunt veranderen of verbeteren, maar dat je de basis hebt om te weten waar je aan moet werken.

En laten we niet vergeten dat het kennen van jezelf ook een hoop plezier kan brengen! Wanneer je jezelf beter kent, kun je activiteiten kiezen die bij jou passen en waar je echt van geniet. Dus als jij ontdekt dat je een passie hebt voor salsa dansen, waarom zou je dan niet eens een salsa dansles proberen? Wie weet, misschien ontdek je wel een nieuwe hobby die bijdraagt aan jouw veerkracht! Dus, waar wacht je nog op? Begin met het ontdekken van wie je echt bent! 

"Het kennen van jezelf is net als een uiensoep maken. Het kost wat tijd om alle lagen af te pellen, maar als je eenmaal bij de kern bent, is het heerlijk en goed voor je ziel!"


Het belang van weten wie je echt bent

Het is echt hartstikke belangrijk om te weten wie je bent, omdat dit bepaalt hoe je in het leven staat en welke keuzes je maakt. Het helpt om een gelukkig en gezond leven te leiden. 

Door zelfbewustzijn te ontwikkelen en te begrijpen wat je persoonlijkheid, waarden en overtuigingen zijn, kan je doelgerichter en gelukkiger leven. Het kan soms lastig zijn om jezelf te begrijpen, maar het is een reis die de moeite waard is.

Neem de tijd om jezelf te ontdekken en wees trots op wie je bent.Weten wie je bent begint met zelfbewustzijn. Het gaat erom dat je jezelf kent, inclusief je sterke en zwakke punten, je waarden, overtuigingen en interesses. Dit bewustzijn kan je helpen om keuzes te maken die bij jou passen en die je gelukkig maken. 

Een belangrijk aspect van zelfbewustzijn is het begrijpen van je persoonlijkheid. Ben je introvert of extravert? Ben je georganiseerd of chaotisch? Begrijpen wat voor persoonlijkheid je hebt, kan je helpen om jezelf te accepteren en om te gaan met situaties die bij je persoonlijkheid passen.

Naast het begrijpen van je persoonlijkheid, is het ook belangrijk om te weten wat je waarden en overtuigingen zijn. Wat vind je belangrijk in het leven? Wat zijn je doelen en ambities? Door deze vragen te beantwoorden, kan je een doelgerichte richting aan je leven geven. Weten wie je bent, kan ook helpen bij het opbouwen van relaties.

Door jezelf te begrijpen, kan je beter communiceren wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Dit kan ervoor zorgen dat je relaties krijgt die beter bij je passen en die je helpen te groeien als persoon.

Het vinden van je identiteit kan soms lastig zijn, vooral als je door een verandering in je leven gaat. Misschien verhuis je naar een nieuwe stad, begin je aan een nieuwe baan of eindigt een relatie. Of raak je (zoals ik en ons gezin) alles kwijt. 

In deze gevallen kan het moeilijk zijn om jezelf te begrijpen en je identiteit te vinden. Het is belangrijk om geduld te hebben en de tijd te nemen om jezelf te ontdekken. Praat met mensen die je vertrouwt en zoek professionele hulp als dat nodig is.

Jij hebt verschillende rollen die samen jouw identiteit vormen.

Toen ik en mijn gezin alles verloren, verloor ik ook een deel van mijn identiteit. Alle rollen die ik had, raakten beschadigd, of waren er gewoon niet meer. Ik had die rollen niet afgelegd, maar ze werden mij ontnomen.

Als kostwinner, vader en echtgenoot twijfelde ik aan alles bij mijzelf. Hoe kon het zo mis gaan? Ik dacht dat ik goed voor ons gezin kon zorgen - niets van dit alles bleek waar, leek waar. Ik was altijd betrouwbaar geweest. Ik kwam na wat ik zei. En nu zag de hele wereld, iedereen hoe onbetrouwbaar ik was geworden. Leveranciers werden niet meer betaald, klanten moeten geld hebben verloren, mijn vrouw en kinderen konden niet meer op mij vertrouwen dat ik mijn deel van de ongeschreven afspraak na kon komen.  

Was die betrouwbaarheid dan ook maar altijd 'fake' geweest? Tegelijkertijd werden door de zichtbare gevolgen van het verliezen van alles, ook de rollen van mijn vrouw en onze kinderen geweld aangedaan.

Door te weten wie je bent versterk je je veerkracht.

Het leven kent ups en downs. Soms krijgen we te maken met moeilijke situaties die ons uitdagen en ons vermogen om te herstellen op de proef stellen. Dan is een grote veerkracht cruciaal.

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van moeilijkheden, weer op te staan en op een betere manier door te gaan met ons leven. Het is een vaardigheid die ons in staat stelt om te groeien en te leren van tegenslagen. Een belangrijk onderdeel van veerkracht is het kennen van jezelf.

Weten wie je echt bent betekent dat je inzicht hebt in jezelf. Het betekent dat je begrijpt wat je sterke punten zijn, wat je zwakke punten zijn en wat je motivaties zijn. Het kennen van jezelf maakt het gemakkelijker om te begrijpen wat je nodig hebt om te herstellen van moeilijke situaties.

Door te begrijpen wie je echt bent, kun je de juiste keuzes maken die bij je passen en die je helpen om veerkrachtiger te zijn. 

Voordelen van het kennen van jezelf

Een ander belangrijk aspect van het kennen van jezelf is dat het je helpt om meer zelfbewust te zijn. Zelfbewustzijn betekent dat je bewust bent van je eigen emoties, gedachten en gevoelens. Als je zelfbewust bent, kun je beter omgaan met moeilijke emoties en ervaringen. Het stelt je in staat om je eigen reacties te begrijpen en te beheersen. Door jezelf te begrijpen en bewust te zijn van je eigen reacties, kun je beter omgaan met moeilijke situaties en sneller herstellen.

Een ander voordeel van het kennen van jezelf is dat het je helpt om betere keuzes te maken. Als je weet wat je echt belangrijk vindt in het leven en wat je drijft, kun je keuzes maken die bij je passen. Dit maakt het gemakkelijker om te herstellen van moeilijke situaties. Het helpt je ook om betere relaties op te bouwen, omdat je beter begrijpt wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt.

Tot slot helpt het kennen van jezelf je om meer authentiek te zijn. Als je weet wie je echt bent, kun je trouw blijven aan jezelf en je eigen waarden en overtuigingen. Dit maakt het gemakkelijker om te herstellen van moeilijke situaties en om je eigen pad te volgen. Authentiek zijn betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent en dat je trouw blijft aan jezelf, zelfs als anderen je anders willen zien.

Als je weet wie je bent, versterk je je veerkracht. Het helpt je om meer zelfbewust te zijn, betere keuzes te maken, betere relaties op te bouwen en authentieker te zijn. Als je weet wie je echt bent, kun je gemakkelijker omgaan met moeilijke situaties en sneller herstellen.

Maar Thorsten, wat betekent jouw naam?

Mijn naam is Thorsten - 'glinsterend wapen van Thor' betekent dat. Dat is mijn naam die ik natuurlijk van mijn ouders heb gekregen. Ik ben trots op die naam. Omdat die naam mij onderscheidde. Het maakte mijn alledaagse achternaam ook goed.

In mijn jeugd was dat de eerste naam die leraren onthielden bij het begin van het nieuwe schooljaar en dat was dan weer lastig, want tsja dan ben je steeds de <piep>. Thor is niet alleen een superheld maar was eerst en altijd de god van de donder.  

Toen onze jongste zoon werd geboren, heb ik er even over gedacht om de kersverse wereldburger een Noorse naam te geven om zo een extra verbinding tot stand te brengen. Maar hebben ik en mijn vrouw uiteindelijk niet gedaan. Tsja, dat is ook veerkracht - mijn betere helft gelijk geven.


>