De 7 eigenschappen van een veerkrachtexpert

De 7 eigenschappen van veerkrachtexperts zijn ontwikkeld tot levens-stijlfactoren.
Ken je dat? Dat het lijkt wel of sommige mensen overal een antwoord op hebben. Elke situatie aankunnen en doorzetten? Gebeurt er iets onverwachts, dan komen ze er zonder krassen uit. Nee, ze komen er zelfs beter uit. Ze zijn niet speciaal, ze hebben geen speciaal gen, maar behoren toch tot de veerkracht-experts. En of ze nou Olympische sporters zijn zoals zwemmer Maarten van der Weijden, of zoals Dai Carter bij het Korps Commandotroepen diende, of zoals Wereldkampioene Boksen Lucia Rijker veel internationaal succes behaalden....... 

Gewone mensen die bijzonder zijn

Deze mensen zijn net zo 'gewoon' als jij en ik. Ze hebben een aantal eigenschappen ontwikkeld en versterkt - en dat maakt ze heel veerkrachtig, en dus veerkrachtexperts. Hieronder lees je de 7 eigenschappen van deze veerkrachtexperts. En veerkrachtexperts zijn ook de alleenstaande moeders en vaders die hun kinderen verzorgen en opvoeden zonder veel externe support. Of de mensen van de thuiszorg die precies dat doen: verzorgen en ondersteunen.  Omgaan met verdriet, drukte en er toch steeds zijn. Elke dag opnieuw. Dat zijn de veerkrachtexperts die van gewone dagen iets bijzonders maken. Omdat ze steeds de beste versie van zichzelf meenemen en 7 eigenschappen van veerkrachtexperts verder ontwikkelen.   

hardlopers die op de rug zijn gefotografeerd

Alles verandert, verander dus mee door je aan te passen.

Alles verandert, steeds sneller.  Door de snelle technologische innovatie, heftige situaties in het klimaat,  internationale politiek die zich kenmerkt door verdeeldheid,  zullen alleen wendbare, veerkrachtige mensen die zich steeds weten aan te passen overleven en groeien.
Het vraagt snelheid, behendigheid en goed op elkaar afgestemde acties in jouw leven. Acties om verder te komen en groei te realiseren. Daarom werk je als veerkrachtexpert aan  uithoudingsvermogen, mentale veerkracht en hechte sociale relaties.

7 veerkrachtfactoren voor de beste versie van jezelf

In het boek 'Veerkracht - gezonder leven, beter presteren' benoemt de schrijver Paul Ch. Donders de volgende  7 veerkrachtfactoren ofwel eigenschappen voor grote veerkracht. 

 • verzoend verleden en emotionele stabiliteit
  Mensen blijven vaak in het verleden hangen. Ze kunnen niet vergeten en zeker niet vergeven. Dus altijd kijken in de achteruitkijkspiegel naar het verleden in plaats van door de veel grotere voorruit naar het heden en de toekomst. Veerkrachtexperts zijn altijd met de toekomst bezig en met hoop. Maar nooit met hoop op een beter verleden.
 • realistisch optimisme
  Veerkrachtexperts weten dat het glas altijd halfvol is, en weten ook wanneer ze met iets op moeten houden als ze niet verder komen.
 • oplossingsgerichtheid 
  Een veerkrachtexpert ontdekt midden in een crisis nieuwe mogelijkheden om in kleine stappen er uit te komen. Veel mensen zijn altijd bezig met wie of wat ze de schuld kunnen geven in plaats van te kijken hoe ze er uit kunnen komen.
 • werken met je talenten
  Als je zinvol bezig bent in je leven dan geef je zin aan je leven. Iedereen heeft unieke talenten die een ander niet heeft, gebruik jouw talenten om je te onderscheiden en het verschil uit te maken, iedere dag opnieuw. Dan ben je een echte veerkrachtexpert.
 • discipline en een gezonde levensstijl
  "Neem je geen tijd voor een gezonde levensstijl, dan moet je tijd maken voor ziekte." is een bekend gezegde. Veerkrachtexperts leven langer en leven langer gezonder. Omdat ze zich niet verdoven met eten of Netflix. Ze kiezen ervoor om met discipline hun leven te leiden. 
 • zelfbewustzijn, passie & zingeving
  Weten wie je bent, weten wat je kunt, weten waar je bent en thuis hoort. Dat maakt veerkrachtig. In de 'over Thorsten Bakker' tekst,  onderaan deze pagina, vertel ik met name over mijn relaties want daar hoor ik thuis, voor hen wil ik de beste versie van mijzelf zijn. Iedere dag weer. 
 • relationele vaardigheid
  Ook introverte mensen kunnen absoluut floreren op sociaal vlak. Want iedereen heeft IQ, EQ en SQ. Met vriendelijkheid kom je wel de wereld rond. Dan ontwikkel je een sterk sociaal netwerk net zoals veerkrachtexperts. Gebruik in je contacten met anderen een virusfilter: is het vriendelijk, is het waar, is het nodig? Twee keer een ja, betekent dat je iets mag zeggen.

Super veerkrachtige mensen zijn geen supermensen

Het is niet moeilijk om veerkrachtexpert te worden. Veerkrachtexperts zijn wel super veerkrachtige mensen, maar geen supermensen. Het zijn gewone mensen zoals jij en ik, die één van die eigenschappen of veerkrachtfactoren heeft ontwikkeld. En toen de volgende. Daarna weer een andere. Dat kan ik en jij ook.

 Veerkracht geeft overzicht, inzicht en uitzicht.

Vertel hieronder welke veerkrachtfactor jij als eerste wilt ontwikkelen of versterken. Ik ben benieuwd,. Voor 2023 is de door mij veerkrachtfactor een gezonde levensstijl: minder eten, meer en vaker bewegen.  En de jouwe?


>