Veerkrachtig leiderschap

Wat zijn veerkrachtige leiders? Welke elementen heeft veerkrachtig leiderschap? Wie zijn die veerkrachtige leiders? Het korte antwoord is: dat zijn we allemaal. We hebben geen bazen nodig. We moeten leiderschap laten zien, omdat we in intense tijden leven. Hebben we net de pandemie overleefd, is er oorlog in Europa en daarbuiten, komt AI opduiken. Welke kenmerken hebben die veerkrachtige leiders?

Op de lagere school moesten we jaartallen en belangrijke gebeurtenissen er in stampen. Wat gebeurde er in 1492, in 1600 en in 1989? Geen idee of dat er in stampen nog gebeurt (we hebben natuurlijk Google), maar ik weet dat 2020 en latere jaren in het geheugen geprent worden van onszelf en onze kinderen. Als heel bijzondere jaren: COVID-19, pandemie, Brexit, oorlog in Oekraïne, Amerika, opkomst van AI, inflatie, politieke systemen die kraken en piepen, etc. En het gaat maar door… ongekende veranderingen die steeds breder en dieper ingrijpen.

Het enige constante is de verandering.


Eén van de dingen die ik mij heel goed realiseerde door COVID: er zijn steeds meer veranderingen, waarop wij (maar ook bedrijven en organisaties) geen direct antwoord meer hebben. Dat is het nieuwe normaal geworden. Met steeds snellere technologische innovaties, noodsituaties door klimaatverandering en geopolitiek die verdeeldheid zaait.

Dan zullen alleen mensen en bedrijven die én veerkrachtig én wendbaar zijn goed door dit soort tijden komen. Dan moet je af kunnen gaan op snel en behendig handelen met van tevoren goed op elkaar afgestemde maatregelen. We moeten als mensen en bedrijven/organisaties uithoudingsvermogen, mentale veerkracht en hechte sociale relaties ontwikkelen en onderhouden om niet alleen voort te blijven bestaan maar ook groei te kunnen realiseren.

Dat betekent ook dat we nieuwe leiders nodig hebben. Managers die ons door de chaos heen kunnen loodsen. Die, zogezegd, niet voor de troepen uit lopen, maar tussen de troepen staan en het voorbeeld zijn. Het voorbeeld om veerkrachtig en wendbaar te zijn. Dat voorleven. Privé en op het werk. Ook als niemand kijkt. Dan het voorbeeld te zijn, dat voorbeeld te leven. Van veerkracht en wendbaarheid.Veerkrachtige leiders komen op alle niveaus in onze organisaties en gezinnen voor. Ze leven veerkracht. Ze weten wie ze zijn en ze weten wat ze kunnen. Ze weten ook wat ze niet kunnen. Dat is misschien nog wel belangrijker.

Ze tonen emoties zonder daardoor als leider ontregeld te raken. Zij zijn goed in zelfreflectie. Zij kunnen goed omgaan met teleurstellingen en erkennen hun eigen zwakke plekken. Ze snappen dat uitzicht op hoop en realistisch optimisme de sleutel is tot het oplossen van problemen.
Zij nemen vanzelfsprekend hun eigen verantwoordelijkheid en maken dat tot de kern van hun leiderschap. Ze schuiven dus niets af op anderen.

Ze hebben discipline en ze zijn consistent in hun aanwezigheid, doen en laten. Ze herkennen en erkennen hun eigen angsten en innerlijke tegenstrijdigheden. Ze zijn zelfbewust. Ze weten dat ze er zijn om een positief verschil uit te maken voor zichzelf en anderen.

In deze tijden van toenemende veranderingen hebben we krachtige, gezonde en bekwame leidinggevenden nodig op alle niveaus. We hebben professionals nodig die naar de lange termijn kijken en dat vol kunnen houden en zelf veerkrachtig blijven.

Laten wij zelf die leiders nu zijn. Laten we dan ook veerkracht en wendbaarheid ontwikkelen en versterken. Om te overleven, voor te leven, door te leven en uiteindelijk te groeien en te bloeien.

Enne…. weet jij nog wat er in 1492, 1600 en 1989 gebeurde? Zonder Google?


>