The Why Café boek – verander je leven

De data raakt op. Help! En data dat is de brandstof voor AI modellen. Online data, dus jouw artikelen en posts op internet. De berichten van experts en deskundigen die gewaardeerd worden en veel bezocht wordt, raakt op.

Verdwijnt dat dan of zoiets? Is er een Bermuda-driehoek of een zwart gat op internet gevonden? Is de Google zoekmachine stuk?

Voor het trainen van AI modellen als ChatGPT, Gemini en Claude wordt digitale data gebruikt.

En dan geldt: hoe meer data, hoe beter A.I. modellen werken. AI-modellen worden nauwkeuriger en menselijker worden met meer gegevens.

Hoe meer boeken, essays en andere informatie er wordt gelezen door mensen, hoe meer we weten, hoe meer we begrijpen en hoe beter we verbanden kunnen leggen. Dat geldt ook zo voor grote taalmodellen, de AI-systemen die de basis vormen van chatbots. Ze worden nauwkeuriger en krachtiger als ze meer gegevens krijgen.

Sommige grote taalmodellen, zoals OpenAI's GPT-3 werden getraind op honderden miljarden ‘tokens’. Tokens zijn hele woorden of stukjes woorden. De meest nieuw AI modellen werden getraind op meer dan drie biljoen tokens.

Chat GPT-3 werd getraind op miljarden voornamelijk Engelstalige websites, boeken en Wikipedia-artikelen verzameld van het internet. Maar openbaar beschikbare online data om A.I.-modellen te ontwikkelen, wordt sneller opgebruikt dan nieuwe data wordt geproduceerd.

Digitale data van hoge kwaliteit zal in 2026 op zijn. ‘Van hoge kwaliteit’ betekent professionals en deskundigen hebben teksten geschreven, die andere deskundigen gecontroleerd hebben, citeren en hergebruiken om hun zienswijze te geven. Die data wordt dus doorgegeven aan elkaar.

Techbedrijven doen er alles aan om meer en nieuwe data te verkrijgen. De makers van ChatGPT (OpenAI) , Google (Gemini) en Meta (FaceBook) zoeken nieuwe manieren om data te verzamelen.

Ze veranderen hun gebruikersvoorwaarden zodat ze de data in de gratis versies bijvoorbeeld kunnen gebruiken.

Als er niet genoeg diamanten zijn, dan maak je er zelf eentje in een laboratorium. Dat heet dan een 'synthetische diamant'. Kun je er toch geld mee verdienen.

Bij data kunnen we ook overschakelen op 'synthetische' data. Data gemaakt door een AI model en daarmee andere AI’s gaan trainen. Synthetische data is riskant omdat A.I.-modellen fouten kunnen maken. Dat heet dan geen liegen maar hallucineren. Alleen jij en ik weet dan dat de informatie niet klopt, maar hoe kan de AI dat doen? Anders blijft die foute data overal in doorwerken.

Wordt vervolgd.

Het boek ‘The Why Café’ is geschreven door John P. Strelecky en bezorgd door Ton de Rooij

Ton de Rooij van Rootonde stuurde mij het boek The Why Café. ‘Veel leesplezier en hele mooie museummomenten.’ stond er als opdracht in. Het is een heel leuk boek en stelt drie vragen.
Om te zorgen dat je elke dag ‘bijna leef-ervaringen’ hebt.

Drie vragen die we zelf moeten beantwoorden. Geen ontsnappen aan. 

Zet een groep heel veerkrachtige mensen bij elkaar en je zult zien dat ze 1 ding gemeen hebben.
Zij weten wie ze zijn. Zij weten dat van binnen. Dat is hun fundament. Dat geeft hen kracht om het leven te kunnen leven. En weten wie je bent, daarmee heb je een enorme winst geboekt ten opzichte van anderen.

Andere mensen denken te weten wie ze zijn. En als je denkt te weten wie bent, dan leun je vooral op dingen buiten jezelf om jouw identiteit op te bouwen. Je bent je baan, je iPhone, je auto, je kledingmerk.

De grote drie vragen & antwoorden voor een goed leven.

Het boek ‘The Why Café’ stelt drie vragen. 

Korte vragen, kleine vragen. Om grote antwoorden te krijgen. Zodat jij een beter leven kunt leiden. En in de laatste momenten van jouw leven, terug kan kijken op een goedgeleefd, vervuld leven.

‘A life well lived.’

1. Waarom ben je hier?

2. Ben je bang voor de dood?

3. Voel je je vervuld?

Nou, dat zijn nogal vragen!

De eerste vraag is de reden van jouw bestaan. RVB genoemd in het boek. Als je weet wat jouw reden van bestaan is, dan weet je namelijk ook wie je bent. De tweede vraag is cruciaal - en helpt je angst in het leven en voor het leven los te laten. 'Voel je je vervuld?' is de derde vraag. Zeg eens eerlijk, waar sta jij?

Deze vragen dagen jou uit om je eigen definitie van succes, geluk en vervulling te vinden. Je moet identificeren wat jou gelukkig maakt en dat onderdeel maken van jouw leven. In plaats van dat door anderen te laten bepalen.

Het boek is makkelijk te lezen en te begrijpen.
Dat is heel fijn, want het zijn nogal heftige vragen die gesteld worden.
Gelukkig laat het boek ook zien hoe je een antwoord kunt krijgen.

You must justify why you are on this earth.
Gorillas justify why I am here.

Andre Bauma
parkranger en verzorger van verweesde berg-gorilla's in het Virunga National Park (Congo)

Als je het antwoord weet op deze vragen, krijg je veel meer rust. Je voelt je zekerder.

En als je elke dag kunt werken aan de dingen die er voor jou echt toe doen, ontwikkel je authenticiteit. Je neemt de leiding over je eigen leven, je schrijft je eigen hoofdstukken van je eigen levensboek.

Je leven bestaat dan niet meer uit reageren, je leert te antwoorden: vanuit jouw eigen kracht.

Vind Jouw Reden van Bestaan

Als je weet wat jouw reden van bestaan is, dan zie je ook dat je kansen moet grijpen. Ook als de kansen op gebieden liggen die je nog niet kent. Omdat je daardoor ook jezelf blijft ontwikkelen. En ook omdat je daarmee als jij voor de laatste keer op deze aarde jouw ogen sluit, geen spijt hoeft te hebben en kan zeggen dat je een leven hebt geleefd.

Een houding die opgelegd is van buitenaf:

  • studeer, ga dan werken + leuke dingen pas doen na jouw pensioen
  • angst voor veranderingen: blijf zitten waar je zit, dat geeft zekerheid
  • koop dit of dat en dan pas ben je gelukkig
  • zo deden wij dat thuis vroeger altijd, en zo doen wij dat nu dus nog steeds

Een houding die opgelegd is door mensen, situaties en marketing van buitenaf. Maar het is jouw uiteindelijke keuze die bepaald hoe jij met deze invloeden van buitenaf omgaat.

Vind jouw antwoorden en voel je gelukkiger

Door het beantwoorden van deze vragen, zet je de automatische routeplanner uit. Je wilt zelf je route vinden. Je neemt zelf het stuur in handen. En daardoor draag jij de verantwoordelijkheid om deze vragen te beantwoorden.

Want als je weet wie je écht bent, als je doet wat je écht wilt doen, als je daardoor vervuld bent en altijd in een flow, dan ziet de wereld om jou heen dat ook. Want dan lijk je geluk aan te trekken, je voelt je ook gelukkiger.

En voor iedereen die Veerkrachtexpert wil worden: dit boek helpt om jou deze drie vragen te beantwoorden en zo jezelf te leren kennen. Dat is een vereiste om veerkrachtiger in het leven te staan. Want als je dingen doet of gaat doen (die je nog nooit hebt gedaan), dan ontwikkel je jezelf. Dan ontwikkel je tevredenheid en geen angst. En als je vaker tevreden bent, dan voel je je gelukkiger.

Pippie Langkous wist én deed het al

Spiegel jezelf eens aan die grote filosoof Pippi Langkous. Elke onbekende situatie treedt zij vol blijdschap en nieuwsgierigheid tegemoet onder het motto ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. En anders doe ik het gewoon nog een keer, want ik leer.”

Mijn hartelijk dank je wel aan Ton de Rooij voor dit boek.

Een hartelijk dank-je-wel aan Ton de Rooij van Rootonde.nl voor deze boekentip!

Hij gebruikt dit waardevolle boek in zijn trainingen. Ik benoem mijn kennismaking met dit boek tot een ‘museummoment’. En ik was erg blij met de echte, originele Rootonde boekenlegger: daarmee kon ik direct de mooie stukken van dit boek terugvinden én dat gaf ook de verzorgdheid van Ton zijn intentie aan. 

Wil je andere boekbesprekingen lezen? Er zit zeker altijd wat voor je tussen!

'Dialoog In Crisistijd' van Eline Ruinemans - Van Gorp

'Positief zijn is mijn keuze! Ik eerst.' van Corina Klaassens


>