De 3de pijler van veerkracht : betekenis.

Last updated on juni 15th, 2022 at 07:55 am

Betekenis geven aan je leven, dat is de derde pijler van veerkracht. Maar wat is dat? Hoe doe je dat?
Als jij elke dag je uit bed sleept om aan de dag te beginnen, jezelf verdooft met Netflix en internet dan bouw je weinig veerkracht op.

En hoe jij omgaat met jezelf, met je problemen, of omgaat met jouw rollen als medewerker of leidinggevende of in je rol van ouder of partner…. dat wordt bepaald door de manier waarop jij betekenis geeft aan jouw verleden en jouw huidige situatie.

Het beste voorbeeld van veerkracht is een gewoon mens. Die terecht kwam in bijzondere omstandigheden. Dat mag je de Tweede Wereldoorlog wel noemen, toch?

Het super veerkrachtige voorbeeld van Viktor Frankl.

Victor Frankl leerde veerkrachtig te zijn door toch betekenis aan zijn leven en situatie te willen geven. Als gevangene in verschillende concentratie- en vernietigingskampen. Hij was een Oostenrijks psychiater en neuroloog. Als gevangene ontwikkelde hij een methode voor het vinden van de bedoeling van het leven in alle omstandigheden en daarmee een reden om verder te leven. Kijk naar de toekomst en houd je daar aan vast.

veerkracht in een concentratiekamp

In het concentratiekamp Theresienstadt bijvoorbeeld hield hij lezingen met als titels ‘Slaap en Slaapstoornissen’, ‘Hoe houd ik mijn zenuwen gezond’ en ‘Bescherming van de psychische gezondheid’.
Hij hield deze lezingen in een concentratiekamp (!!!).

Helemaal te gek natuurlijk als je in staat bent dat te doen op plekken waar het menselijk lijden en sadisme dagelijks om je heen te zien en te doorleven is. 

Het leven is onder alle omstandigheden zinvol. Je kunt dat altijd zien, als jij betekenis aan jouw leven kunt geven. Zorg dat je een vast, hoopgevend beeld van jouw persoonlijke toekomst hebt en dat vasthoudt. Dan heb je dus een reden om te leven.

- Viktor frankl

Tegenwoordig een gebrek aan veerkracht

Frankl geeft aan dat er een groot gebrek aan veerkracht is in deze moderne tijd.
Jij en ik niet weten waarom we hier op aarde zijn en wat we hier doen.
Het voelen van zinloosheid van het bestaan wordt verdoofd door internet, Netflix, doelloos scrollen op Instagram, alcohol, pillen, roken, TV, discussies op sociale media.

Wat is jouw doel op aarde?

En toch…. als je veerkracht wilt ontwikkelen dan moet je weten wat je hier op aarde doet. En dan zonder dat het een transactie inhoudt. Bijvoorbeeld: ik wilde schrijver worden, alleen daar ben ik mee gestopt want niemand las of kocht mijn verhalen. Je doet het voor jezelf. En tegelijkertijd is jouw doel groter, overtreffender, overstijgender.

Wil jij weten hoe jij betekenis aan jouw leven geeft?

Ik gebruik daar een oefening van de bekende psychotherapeut Wayne Dyer voor. Want als je weet waarom je hier bent. Dan weet je wie je bent. Dan ontwikkel je veerkracht.

Veerkrachtige mensen hebben meer geld, betere relaties en voelen zich gelukkiger. En dat willen we toch allemaal?

Voor de 7 eigenschappen van veerkrachtige mensen kijk je hier.

Voor de andere pijlers van veerkrachtige mensen klik je hieronder.

De eerste pijler van veerkrachtige mensen is accepteer de feiten zoals ze zijn.
De tweede pijler van veerkrachtige mensen is improvisatie.

viktor frankl voorbeeld van veerkracht

>