Okay, in 7 artikelen leer jij de 7 pijlers van veerkracht herkennen. Omdat jij wil werken aan jouw eigenschappen van veerkrachtige mensen. Lees anders eerst dit.

Accepteren van de feiten betekent dat we zoeken naar de beste weg om een probleem onder ogen te zien en op te lossen.

Het probleem benoemen, bekijken en bezien wat de oplossing is. Dat benoemen betekent dus confronteren en rekenschap afleggen. Vaak vinden wij dat moeilijk omdat dat misschien ook onze schaduwkanten belicht. Die we vaak niet willen zien aan onszelf en de buitenwereld. Want dan moeten we er wat aan doen.

Dit roept vaak emoties en weerstand op, maar bespaart tijd en energie en geeft reuring aan het dagelijkse leven. Emoties, negatief of positief, zijn gewoon en gezond. Zo zorg je dat je veerkracht krijgt doordat je als je iets nieuws doet, gaat groeien. Wij denken dat veerkracht alleen ontstaat of zichtbaar is in tijden van grote (persoonlijke) rampen en tegenslagen.

Waarbij mensen (die eigenlijk geen mensen kunnen zijn) tot grote daden geïnspireerd raken en zo alles overwinnen. Het zijn reuzen en giganten die groter zijn dan zichzelf. Alleen zij kunnen veerkracht tonen (denken we). Steve Jobs, Mandela, Obama, Moeder Theresa, Olympische sportlui, Maarten van der Weijden (ben ik persoonlijk fan van), Anthony Fokker. En wij gewone stervelingen maken die mensen nog groter door ze vervolgens allerlei eigenschappen toe te dichten waardoor het heiligen worden. We vergeten dat deze mensen ook gewoon naar de wc gaan, remsporen achterlaten en zich moeten douchen.

Het enige verschil is dat deze mensen het gewoon gingen doen. Iets nieuws. Zonder dat ze nadenken over wat anderen er van vinden. Als ze zich maar ontwikkelen.
Dus: veerkracht is voor iedereen weggelegd. Ook bij alledaagse tegenslagen. Als je jezelf maar je met kleine stappen kunt verbeteren. Doordat je de feiten onder ogen ziet en ze accepteert zoals ze zijn. Je moet er van uit gaan dat je uiteindelijk overwint. En overwinnen betekent dat je er anders maar beter uitkomt.

De Stockdale paradox wordt dat genoemd. (Ik zei toch dat je ook iets nieuws zou leren?) En dat is “Zie de meest harde feiten van uw realiteit onder ogen, wat die ook mag zijn. En ontwikkel het vermogen om de huidige situatie op een realistische manier te duiden en dan een oplossingsgerichte actie voor te bereiden. Dat is de weg om succes te behalen.”

Te optimistische mensen zijn vaak onrealistisch, daarom vallen ze terug en falen ze. Ik wens je een veerkrachtige dag!

over

Thorsten Bakker

Ja, ik ben veerkrachtexpert en gecertificeerd veerkrachtdeskundige.
Ik ben echtgenoot van Pamela, stiefvader & vader (en ik word door onze kinderen papa genoemd) van Charlotte & Mitchel & Steven, schoonvader van Stan & Kim, broer van Janine & Bert (overleden in 1999), oom van Sander & Pauline & Youri & Mick & Jordan & Esmee & Ricki, sinds 2022 'opa Baard' van Florine & Yuki, gecertificeerd hypotheekadviseur, mindfulness en meditatie-trainer, coach voor levensvragen, changemanager.   Ik geef lezingen en ontwikkel cursussen om van Nederland het veerkrachtigste land ter wereld te maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>