De 7 eigenschappen van veerkrachtige mensen en het verschil tussen veerkracht in de natuurkunde en het menselijke veerkracht. Altijd al willen weten? Lees snel verder.
‘Druk wekt veerkracht’ staat er in deze gevelsteen. Is dat nou zou?
Veerkracht in de natuurkunde.
Het vermogen van een ‘ding’ (object) om na te zijn ingedrukt, uitgerekt of neergeslagen weer de oorspronkelijke vorm of positie weer in te nemen. Voorbeeld: een elastiekje, een stressballetje, een veer, een schuimmatras, een rietkraag, gras.
Veerkracht bij mensen.
Het vermogen om de oude vorm weer aan te nemen. Maar ook om de vaardigheid zich te verbinden aan persoonlijke bronnen van kennis, groei en betekenisverlening.
Iedereen heeft veerkracht. Elk mens en elke organisatie. Maar het is niet bij iedereen even goed ontwikkelt. Gelukkig is veerkracht een spier. Die kun je trainen.
De 7 eigenschappen van mensen die veerkrachtig zijn.
1. Acceptatie van de buitenwereld
Ze accepteren de werkelijkheid van feiten, situaties, gebeurtenissen en mensen. Ze zeggen dus niet: als die en die nu verandert, dan ben ik helemaal gelukkig. Ze projecteren dus niet hun eigen wensen op de wereld. Ze gaan met zichzelf aan de slag.
2. Oplossingsgericht
– Waar anderen focussen op problemen, zijn veerkrachtexperts alleen maar bezig met improvisatie en kijken alleen maar naar de toekomst. Niet naar het verleden. Een voorruit heeft een beter en groter zichtvlak dan de veel kleinere achteruitkijkspiegel.
3. Doen ervaring op – Ze leren van het verleden en worden dan actiegericht.
4. Communicatie: ze communiceren effectief, stellen vragen (‘de enige domme vraag is de niet gestelde vraag’), leggen makkelijk verbinding en contacten met anderen en aarzelen niet om om hulp te vragen aan anderen. Dat is kracht en geen zwakte!
5. Persoonlijke effectiviteit- Ze geloven in zichzelf en kunnen daarom hun gedrag aanpassen en volhouden door discipline & consistentie.
6. Eigenheid – Ze accepteren zichzelf en anderen zoals ze zijn, kennen zichzelf en weten wie ze zijn (dat is iets anders dat je denkt wie je bent), ze gaan goed om met emoties en gevoelens (en ze weten het verschil daartussen).
7. Intensiteit – Ze nemen het leven niet voor lief, zoeken een diepere betekenis en diepgaand begrip van de wereld om hen heen. Ze weten waarom ze op aarde zijn en kijken of ze de wereld een beetje beter kunnen maken.
Dit geldt trouwens ook voor veerkrachtige organisaties. Want organisaties bestaan uit mensen, en als die mensen veerkrachtexperts zijn, dan is de organisatie ook veerkrachtig. Daarover een andere keer meer!
Deze eigenschappen worden in de volgende blogberichten uitgewerkt. Dus lees door!