De 4de pijler van veerkracht: communicatie & weten wat jouw eigen verhaal is

Last updated on juni 15th, 2022 at 07:55 am

We verlangen allemaal naar verbinding en deel uit te maken van een groter geheel. Op die manier communiceer je goed, en communicatie is de vierde pijler van veerkracht.

Deze foto is van een willekeurige eettafel. Die tafel is heel belangrijk geweest in tijden van crisis. Als gezin vertelden we daar onze zorgen, onze successen en onze toekomstplannen.
En wat we ook kwijt raakten in materiële zin…. er was altijd wel die tafel om samen met elkaar te eten, te praten en te drinken. Wij communiceerden met elkaar. En bleven met elkaar communiceren, ook in de donkerste uren.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: toen ik (en mijn vrouw en daarmee ons gezin) in de financiële crisis van 2008-2011 alles verloren (huis, auto’s, geld, schulden) en niet wisten hoe we aan eten moesten komen, heeft ons gezamenlijke verhaal dat wij met elkaar samen diep verbonden zijn als samengesteld gezin, gezorgd dat ons gezin van samengesteld naar samen gekozen transformeerde.

Transformatie is een diepe, blijvende verandering. Als je iets naars overkomt, helpt het om dat te verwerken in jouw verhaal. Het kan een bladzijde of een hoofdstuk zijn in jouw levensverhaal. Door jouw crisismoment te bekijken als een moment van groei – zelfs van post traumatische groei – krijgt het betekenis. En door die betekenis, is het verhaal ook van belang voor de mensen om je heen.

Door de oefening van Wayne Dyer te doen, heb je kunnen vast stellen waarom je hier op aarde bent. Door die elementen uit die oefening in jouw verhaal op te nemen geven de opeenvolgende gebeurtenissen vorm aan hoe je je kunt of bent gaan gedragen. Dat gaat over het verleden, dat geeft betekenis aan het heden.

Nu ga je door veerkracht de toekomst ontwikkelen. Door een heldere communicatie. Zet een aansprekende en heldere toekomstvisie neer, waaruit blijkt dat je weet waarover je spreekt. Dat zorgt dat jouw verhaal een boodschap brengt die mensen bij elkaar houdt.

Want we verlangen allemaal naar verbinding en deel uit te maken van een groter geheel.

Op die manier communiceer je goed, en communicatie is de vierde pijler van veerkracht.Waar het veelal ‘problemen voor de deur, liefde het raam uit’ had kunnen zijn, zijn wij samen gebleven en zijn we er sterker uit gekomen.

Was het een feest? Nee. Wat het zwaar? Ja. We hebben met z’n allen de blik op de toekomst gehouden en we zijn nog steeds samen. En komen nog steeds samen. Om die tafel.

De eerste pijler van veerkrachtige mensen is accepteer de feiten zoals ze zijn.
De tweede pijler van veerkrachtige mensen is improvisatie.
De derde pijler van veerkrachtige mensen is weten wie je bent en weten wat jouw verhaal is.>