Ik heb al vaak de loterij gewonnen.

Ik heb de loterij gewonnen. En al best wel vaak! Vaker dan iedereen denkt – want van buiten zie je het niet aan mij af. Als ik gewonnen heb, dan hou ik dat geheim – voor je het weet trek je mensen aan die mindere bedoelingen hebben.

Aan het einde van het jaar worden we overspoeld met aanbiedingen van loterijen; de Staatsloterij, de Postcode loterij, de Bankgiroloterij, de Vriendenloterij allemaal geven ze kans op gouden bergen. Geld, geld en nog eens geld. De winstkans is niet heel erg groot.

Redacteur-onderzoeker Geld Consumentenbond

"Na een tijdje begon het me te duizelen, al die windkansen van 1 op de zoveel miljoen. Wat dat betreft werkte de vergelijking met de kans op ernstig verkeersletsel nogal ontnuchterend; die kans is namelijk vele malen groter."   

De absolute hoofdprijs - heb ik al enkele keren gewonnen. Heel recent heb ik ook nog een grote prijs gewonnen. Zonder moeite en zonder lot te kopen. Een paar jaar geleden (in 2011) won ik zelfs opnieuw de hoofdprijs! Ik zie mijn vrouw en mijzelf nog zitten, toen we het nieuws hoorden. We waren sprakeloos, liepen met ons hoofd in de wolken en vrienden feliciteerden ons zonder enige jaloezie. 

Melanoom: huidkanker, je hebt nog 3 maanden te leven.

Mijn prijs? Ik had melanoom: een vorm van huidkanker, de meest agressiefste vorm die er is. Er is geen remedie tegen. Een plekje op mijn buik met de grootte van 1 cent en een dikte van enkele millimeters werd verwijderd. Na drie operaties bleek dat er geen uitzaaiingen naar de lymfeklieren konden worden vastgesteld.

Terwijl de chirurg eerder had gezegd dat er, afgaande op haar jarenlange ervaring, wel uitzaaiingen te verwachtten waren. Waardoor mijn statistische levensverwachting (man, leeftijd, dikte van het melanoom), uitwees dat ik minder dan 3 maanden te leven had als er uitzaaiingen naar de lymfeklieren waren. 

Mijn vrouw en ik kregen het nieuws dat er geen uitzaaiingen waren en we hadden echt het gevoel dat we de loterij hadden gewonnen. Want als er uitzaaiingen waren, dan had ik minder dan 3 maanden te leven. Zonder hoop op behandelingen, geen chemo, geen bestralingen, nada. 

Geboorte en sterven: soms liggen ze dicht bij elkaar.

Een andere keer dat ik een grote prijs won, was toen onze jongste zoon werd geboren. Hij overleed bijna tijdens de geboorte door zuurstofgebrek. Net toen ik geconfronteerd werd met het onvermijdelijke, ging hij goed en met overtuiging ademen. Het gevoel dat ik weer een grote prijs had gewonnen, daalde in toen de doktoren zeiden dat hij het toch ging halen.  

Ik kreeg ook een prijs toen mijn vrouw zei dat ze met mij wilde trouwen, toen onze kinderen trots waren dat ze een diploma haalden, toen ik in de opgaande zon zat op dat Franse strand en de wereld werd wakker gezoend door de zonnestralen!

En toen ik een flinke belastingaanslag moest betalen waar ik geen rekening mee had gehouden. Mijn werkgever besloot  - zonder daartoe verplicht te zijn - om mijn harde werken en resultaten extra te belonen door een 13e maand uit te keren. Ik kon de aanslag betalen en weer had ik het gevoel dat ik zonder een lot te kopen een prijs had gewonnen.

Ik won geen geld maar iets wat met geld niet te koop is

Er zijn twee dingen die je niet kunt kopen met geld: tijd en aandacht. Als mijn melanoom was uitgezaaid, dan had ik geen tijd (levenstijd) bij kunnen kopen. Er was geen geneesmiddel voor. Ik wilde levenstijd kopen door een chemokuur voor te stellen. Een chemokuur van desnoods jaren.

Want zeker onze zoons van toen 11 en 18 jaar hadden mij nodig. De chirurg vertelde dat er geen chemokuren waren en ook niet zouden helpen. Ik kon dus geen levenstijd kopen. En wanneer waren deze 3 maanden ingegaan? 

Waarom hou ik al deze prijzen geheim – ook voor mijzelf? Omdat wij mensen de neiging hebben om ons meer te storten op wat er fout gaat dan wat er goed gaat. We kunnen uren praten over wat er fout gaat – maar voor wat er goed gaat, daar hebben we nauwelijks oog voor.

De kortste weg naar geluk gaat via dankbaarheid

Terwijl wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat de kortste weg naar geluk gaat via dankbaarheid. Als je dankbaar bent en in het moment, dan ben je tevreden en gelukkiger. Zonder dat je dat geld hoeft te winnen, kan je gelukkiger zijn!

Hoeveel keer heb jij de loterij gewonnen? En kan je dat gevoel weer oproepen en dankbaar zijn?


Door deze voorbeelden uit mijn leven, laat ik je zien dat het beoefenen van veerkracht uiterst noodzakelijk is. Juist omdat we soms dingen door het leven krijgen voorgesteld waar we niet om gevraagd hebben, en die zeker op het verkeerde moment komen.

Veerkracht versterk je van te voren: je gaat toch ook niet een parachute naaien als het vliegtuig al aan het neerstorten is. Waar moet je beginnen? Begin in ieder geval met je mentale veerkracht te versterken. Daar help ik jou als Veerkrachtexpert bij.


>