Wat is veerkracht?

Veerkracht is iets wat je hebt of krijgt na een crisis of ingrijpende gebeurtenis. Het succes van iemand wordt bepaald door de mate van veerkrachtig kunnen zijn. Dat uiteindelijk bepaalt of je wint of verliest, of je succes hebt of faalt.

En of je er beter uit komt, dan je er in ging.

Thorsten Bakker

-veerkrachtexpert-

Het gekke is dat mensen die veerkrachtig zijn een soort natuurlijke anti- aanbaklaag om zich heen lijken te hebben. Niets blijft aan ze kleven. Ellende en problemen spoelen ze zó van zich af. Alsof dat kan zonder moeite. Zo lijkt het van buiten. Van binnen, innerlijk gebeurt er heel veel. En innerlijk waren ze al voorbereid op tegenspoed (voorzover dat kan).

De 3 meestvoorkomende eigenschappen van veerkrachtige mensen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat echt veerkrachtige mensen de volgende eigenschappen hebben:

  1.  ze hebben gevoel voor humor, ook in donkere tijden;
  2.  ze verstaan de kunst om zich altijd met iedereen en alles te verbinden of ook in nare tijden verbinding te maken met anderen;
  3.  ze hebben - in zichzelf - een innerlijke ruimte opgebouwd die beschermd is tegen nare invloeden van buitenaf. 
door veerkracht komt alles goed

Wat is nou precies veerkracht?

Wij denken in het algemeen dat veerkracht er voor zorgt dat je na een nare situatie of probleem weer terugveert naar de oude situatie.

Je wordt weer je oude ik. Terug gaan naar je oude vertrouwde zelf.

Dat is wat we wensen, maar dat is niet wat er gebeurt. Na een gebroken been, lijk je van buiten wel de oude, maar je bent het niet meer. Je wordt nooit meer de oude.

Veerkracht gaat verder

Je herstelt niet de oude situatie. Je keert dus niet terug naar hoe het was. Veerkrachtige mensen zorgen dat ze niet alleen óver die nare situatie heen komen. Maar ook dat ze er beter uit komen.
Ze veranderen. Een diepgaande, blijvende verandering. Dat heet transformatie. 

En het leuke aan veerkracht is dat iedereen het kan leren. Het is dus niet genetisch bepaald.  Zoals mensen denken over charisma.

Sterker nog: mensen die vaardigheden aanleren om veerkrachtig te zijn, zijn meestal veerkrachtiger dan mensen die dat van nature hebben.

Daar gaan we in deze serie uitgebreid op in.

veerkracht groei

>