Vuilnisman gaat naar Harvard : de kracht van visie, hoop en samenwerking

Wil je een buitengewoon inspirerend verhaal lezen van een gewoon iemand, dat perfect illustreert hoe de kracht van een duidelijke toekomstvisie, het vragen om hulp aan anderen ons leven in positieve zin kunnen veranderen. Dit recent gebeurde verhaal is een levendig voorbeeld van veerkracht en doorzettingsvermogen, en ik wil het graag met jullie delen om jullie te inspireren en motiveren om jullie eigen veerkracht te versterken.

Het klinkt natuurlijk ontzettend Amerikaans, en is het óók een Amerikaans verhaal, maar wel een waargebeurd verhaal: van vuilnisman naar afgestudeerd aan de Universiteit van Harvard.

En toch is dit niet het klassieke Amerikaanse verhaal dat de Amerikaanse droom moet voorstellen…. je weet wel ‘van krantenjongen naar miljonair’ - volledig selfmade. Jezelf aan de haren omhoog trekkend en dan uitermate succesvol te zijn. Dat is dat Amerikaanse verhaal. Maar niet het verhaal wat ik vandaag aan je wil vertellen. Ik wil je de echte Amerikaanse droom vertellen, de droom van hoop.

Dit is een buitengewoon inspirerend verhaal van een gewoon iemand, iemand zoals jij en ik, dat alle elementen van veerkracht bevat.

Hoop, toekomstvisie, mee willen en kunnen schrijven aan je eigen toekomst, gaan voor de lange termijn. Dat zijn belangrijke elementen van veerkracht maar het vragen om hulp aan anderen in  ons leven is ook een verdraaid belangrijke. Dit recent gebeurde verhaal is een uitmuntend voorbeeld van veerkracht en doorzettingsvermogen (een ander onderdeel van veerkracht), en ik wil het graag delen om te inspireren en om te motiveren om jullie eigen veerkracht te versterken.

Omdat het ontwikkelen en versterken van veerkracht niets te maken heeft met een persoonlijke eigenschap. Of met een speciaal gen. Waarmee je dan het geluk moet hebben, dat je met die eigenschap net als charisma geboren moet zijn. 

Rehan Staton is een jongeman die als vuilnisophaler werkte in Maryland, maar wiens vastberadenheid wereldwijd aandacht kreeg toen hij werd toegelaten tot de prestigieuze Harvard Law School. Zijn succesvolle afstuderen aan Harvard heeft een nieuw hoofdstuk in zijn opmerkelijke levensreis en dat van zijn naasten ingeluid.

Rehan Staton ontving zijn juridische graad van Harvard en betrad het podium in zijn toga terwijl hij werd toegejuicht tijdens de afstudeerceremonie op de Harvardcampus. Het publiek gaf hem een staande ovatie.

Rehan groeide samen met zijn oudere broer Reggie  op. Hun vader had drie banen tegelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Zelfs toen was er niet genoeg geld om te eten of voor elektriciteit.

In zijn jeugd droomde Rehan ervan om professioneel taekwondo sporter of bokser te zijn om zo zijn familie uit de armoede te kunnen tillen.  Zijn vader trainde hem s’nachts om 2 of 3 uur in de ochtend; voordat zijn vader naar z’n volgende baan ging.

Helaas gooide een ernstige blessure aan zijn schouder roet in het eten. Tijdens de eerste jaren van de middelbare school gingen zijn cijfers op en neer, en dachten de leraren dat Rehan moeilijk kon leren omdat er iets mis was en hij steeds achterop raakte.

Ja! Er was wat mis en hoe:  Rehan had altijd honger (er was niet genoeg eten), en zonder licht of verwarming kon hij zijn huiswerk niet doen gewoon omdat er geen geld voor licht was.  Hij maakte zijn de middelbare school af en vond werk bij een afval- en recyclingbedrijf in Bladensburg, Maryland, waar hij samen met zijn oudere broer Reggie werkte.

Hij leegde vuilcontainers en maakte die van binnen en buiten schoon. Je werkt je de hele dag de tandjes:  je spuit die containers schoon, daar wordt je vies en kletsnat van en dat je dan thuis je kleren niet kunt wassen of drogen omdat je geen stroom hebt.

Sommige collega’s hadden in de gevangenis gezeten. Ze raden hem sterk aan om iets beters van zijn leven te maken en een nieuwe studie te starten: een universitaire opleiding. Staton schreef zich uiteindelijk in bij Bowie State University, en later stapte hij over naar de University of Maryland.

Het Amerikaanse droom verhaal vertelt als je hard werkt, dan kom je er wel, dan wordt alles wat je aanraakt een succes.  Maar vaak is hard werken in de praktijk juist geen garantie voor  succesvol.

Zijn broer Reggie stopte met zijn eigen studie nadat hun vader een beroerte had gehad om hun gezin financieel te ondersteunen. Reggie ging weer als vuilnisophaler aan de slag.

Rehan bleef werken naast zijn studie en haalde elke ochtend van 4 uur s’morgens tot 7 uur in de ochtend vuilnis op en maakte vuilnisbakken schoon voordat hij naar zijn lessen ging. Met de hulp van zijn broer kon hij echter ook aanzienlijke tijd besteden aan studeren.

Rehan zegt dat het harde werken het makkelijke deel is,  dat was namelijk het deel waar hij de controle over had. Dat bepaalde hij zelf. Maar in zijn directe netwerk had en heeft hij mensen die hem een betere toekomst gunden en dat in hem zagen. Zijn collega’s  (zeker de ex-gevangenen) pushten hem om door te gaan, zijn werkgever hield rekening met zijn school en studiedagen, zijn neef hielp hem met de voorbereiding voor toelatingsexamens (LSAT), zijn broer onderbrak zijn eigen studie om hun vader en Rehan te helpen. En dàt was het niet makkelijke deel: Rehan wilde deze mensen niet terleurstellen. Nooit!

Al deze inspanningen wierpen hun vruchten af. Rehan werd uitgekozen als spreker tijdens de afstudeerceremonie van zijn undergraduate-klas aan de University of Maryland. Van de negen rechtenfaculteiten waar hij zich aanmeldde, werd hij bij vijf geaccepteerd.

Uiteindelijk koos hij ervoor om in 2020 naar Harvard te gaan, en zijn verhaal ging viraal toen de media over hem en zijn familie schreven.

Rehan gaf toe dat de manier waarop de media het brachten soms ongemakkelijk was. Ze presenteerden het als een gelukkig verhaal, iets in de trant van "Vuilnisman meldt zich aan bij Harvard en wordt toegelaten". Maar hij deed het allemaal om zijn familie te redden.

Hij erkent dat er ook voordelen zaten aan de aandacht. Toen de beroemde acteur en filmmaker Tyler Perry zijn verhaal hoorde, bood de bekende filmmaker aan om zijn collegegeld te betalen.

Veel hoogleraren en advocaten meldden zich ook aan om Rehan te begeleiden.

Naast zijn rechtenstudie aan Harvard heeft Rehan meer dan $70.000 aan donaties opgehaald voor het ondersteunend personeel van de universiteit, waaronder voedselbedieners, schoonmakers en elektriciens. Dit succes leidde tot de oprichting van een beweging die hij het 'Reciprocity Effect' noemt, met als doel het ondersteunend personeel aan andere universiteiten en bedrijven te helpen.

Rehan bereidt zich nu voor om aan de slag te gaan bij een advocatenkantoor in New York, een baan die hij al had geregeld voordat hij afstudeerde, samen met meer dan 730 medestudenten van Harvard Law School.

Onlangs werden zijn prestaties geëerd tijdens een pauze bij een playoff-basketbalwedstrijd van de Boston Celtics. Hij vertelde dat hij elke gelegenheid aangrijpt om iedereen te laten weten dat zijn succes zeker geen individuele prestatie is.

Rehan, 27 jaar oud, zei dat zijn baas bij het vuilnisbedrijf in Bladensburg hem toestond om naar de lessen te gaan en daarna terug te komen. Een neef hielp hem met het bestuderen voor het toelatingsexamen van de rechtenstudie. En dan zijn er nog zijn vader, broer en natuurlijk Tyler Perry.

Dit inspirerende verhaal van Rehan Staton illustreert op krachtige wijze hoe een heldere visie, vastberadenheid en het durven vragen om hulp anderen in staat stellen hun dromen te verwezenlijken.

Het laat zien dat het pad naar succes niet in een lijn recht omhoog gaat, maar dat veerkracht en doorzettingsvermogen ons in staat stellen om obstakels te overwinnen.

Rehan Staton koos er niet alleen voor om zijn eigen leven te verbeteren, maar hij zette zich ook in voor anderen zoals het ondersteunend personeel en stond zo een beweging in werking om anderen te helpen.

Zijn verhaal is een krachtige herinnering aan de impact die we kunnen hebben wanneer we anderen om hulp vragen en bereid zijn om anderen te ondersteunen.

Veerkrachtige mensen komen beter uit perioden van tegenslag en beproeving. Zij gaan beter door veranderingen heen. Omdat ze weten wie ze zijn, waar ze vandaan komen en een kristalheldere visie hebben waar ze naar toe willen gaan.

Rehan Staton had een duidelijke visie voor ogen: een betere toekomst voor zichzelf en zijn familie. Hij wist dat hij deze visie niet alleen kon realiseren en durfde daarom om hulp te vragen. Zijn vader, broer en Tyler Perry waren enkele van de vele mensen die hun steun en mentorschap aanboden. Ze zagen zijn vastberadenheid en geloofden in zijn potentieel.

Dit werkelijk gebeurde verhaal benadrukt de kracht van gemeenschap en samenwerking. Het gaat niet alleen om individuele prestaties, maar ook om het creëren van een ondersteunend netwerk van mensen die in je geloven en bereid zijn om een helpende hand te bieden.  Een netwerk van mensen die meeschrijven aan jouw verhaal en jouw hoop geven.

Rehan Staton is het levende bewijs dat wanneer we onze visie delen en anderen betrekken, we grotere hoogten kunnen bereiken dan we ooit alleen zouden kunnen.

De weg naar succes is zelden gemakkelijk. Rehan Staton ondervond tegenslagen en uitdagingen, maar hij liet zich er niet door ontmoedigen. Hij bleef veerkrachtig en vastberaden, altijd gefocust op zijn doel. Dit is een belangrijke les voor ons allemaal: zelfs als het pad hobbelig is, kunnen we onze veerkracht aanspreken en doorgaan.

Laten we ons laten inspireren door het verhaal van Rehan Staton. Laten we onze eigen visie duidelijk hebben en omarmen en de moed hebben om anderen om hulp te vragen. Samen kunnen we bergen verzetten en onze eigen veerkracht versterken. Geen enkel obstakel is te groot als we de kracht van gemeenschap en daarmee ons netwerk, vastberadenheid en wederzijdse ondersteuning omarmen.

Laat Rehan Statons verhaal een bron van inspiratie zijn om onze eigen dromen na te jagen, ons veerkrachtig op te stellen en anderen te helpen op hun weg naar succes.

Samen kunnen we een wereld creëren waarin iedereen de mogelijkheid heeft om zijn volledige potentieel te bereiken en een positieve verandering teweeg te brengen. 


>