Ik zag dit kaartje gisteren op een hekje staan. Bij de schapen. Mooi! Soms win je, soms leer je.

Dat is het inzicht dat veerkrachtige mensen hebben. Als het niet goed gaat, dan stellen ze bij. En beginnen gewoon nog een keer. Ze gaan neer en staan weer op. Ze vinden niet dat ze gefaald hebben, ze staan weer op. Falen betekent blijven liggen. Alleen maar bezig zijn met waarom het niet gelukt is. Slachtofferrol. Niet bezig zijn met wat we nu gaan doen.

Als je met veerkracht werkt, dan kijk je waar en waarom het fout ging. En dan pas je aan. Niemand, maar dan ook niemand slaagt in 1 keer. Niemand, maar dan ook niemand heeft in 1 keer succes. Steve Jobs, Elon Musk, Moeder Teresa, Barack Obama, Post Malone, Oprah Winfrey, Mark Tuitert. Hebben allemaal hard gewerkt, met consistentie en discipline. En laten we doorzettingsvermogen, wilskracht en zelfbeheersing niet vergeten. 

Mensen met een gezonde dosis veerkracht zien in alles een kans om te leren, om zichzelf te ontwikkelen. Zij maken niet van alles een verhaal en een drama toestand, maar accepteren de werkelijkheid zoals die is. Ze zijn verantwoordelijk, maar voelen zich niet overal verantwoordelijk voor. Ze zijn optimistische realisten.  Luisteren ook in plaats van alleen maar zenden.

Nare ervaringen geven perspectief aan de dingen, en zijn niet zo overweldigend dat het allemaal te veel wordt. Alles te veel vinden mag, maar niet de hele tijd. En een belangrijke : veerkrachtige mensen begrijpen dat ze eerst afgerekend worden voordat de echte verandering plaats kan hebben. Want dat leidt tot een volwassen en evenwichtige houding waarbij alles en iedereen een mogelijkheid is en wordt om jezelf te ontwikkelen.

Viel je ook op dat hier op dat kaartje … sometimes you learn en niet sometimes you loose (verliezen) staat? Want als je jezelf eigen maakt dat je altijd kunt leren van iets, dan kun je dus niet verliezen. Never, nooit, niet.

over

Thorsten Bakker

Ja, ik ben veerkrachtexpert en gecertificeerd veerkrachtdeskundige.
Ik ben echtgenoot van Pamela, stiefvader & vader (en ik word door onze kinderen papa genoemd) van Charlotte & Mitchel & Steven, schoonvader van Stan & Kim, broer van Janine & Bert (overleden in 1999), oom van Sander & Pauline & Youri & Mick & Jordan & Esmee & Ricki, sinds 2022 'opa Baard' van Florine & Yuki, gecertificeerd hypotheekadviseur, mindfulness en meditatie-trainer, coach voor levensvragen, changemanager.   Ik geef lezingen en ontwikkel cursussen om van Nederland het veerkrachtigste land ter wereld te maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>