Hoe word ik heel erg veerkrachtig vragen veel mensen zich af. Het eerste kernprincipe begint ook in de kern: omarm veerkracht. De kwaliteit van veerkracht wordt bepaald door 6 basis of kernprincipes. Ga er mee aan het werk.
Beantwoord de volgende vragen
Beantwoord nou eens even de volgende vragen voor jezelf - neem even de tijd daarvoor. Schrijf de antwoorden uit, want dat zorgt dat jij ze eigen maakt:
- Ga eens bij jezelf na hoe jij omgaat met veranderingen? Voel je weerstand? Voel je wrevel?
- Hoe ga jij om met dagelijkse tegenslag? Val je uit je rol als de trein net voor je neus weg rijdt? Sta je zuchtend, klagend en met grote irritatie in de rij bij Schiphol? Of kun je dat goed hebben?
- Hoe ga jij om met heftige tegenslagen? Worstel je en kom je boven? Of blijf je je slachtoffer voelen?
- Ben je bij tegenslagen een kerstbal, een sinaasappel of een rubberen bal?
Maak een keuze, wees eerlijk.
En wil je dan een rubberen bal zijn, maar ben je nu voor je gevoel een kerstbal of een sinaasappel?
Daar kan je wat aan doen, lees gerust verder.
Veerkrachtige mensen kunnen beter omgaan tegenslagen.
En dat geeft echt voordeel in het leven. Tegenslagen hebben bij hen minder invloed. Tegenslagen voelen minder diepgaand, de tegenslag duurt korter en veerkrachtige mensen komen er beter uit.
Ik zeg (schrijf) het nog een keer: mensen die veerkracht hebben ontwikkeld, ervaren tegenslag als korter durend, minder diepgaand en komen er beter uit. Ze blijven dus niet hangen in een slachtofferrol.
Ze zijn bereid om stappen te maken buiten hun comfortzone. Want blijven hangen in je comfortzone maakt er een comfortzonde van - zegt Ellen Loopstra van Moeiteloos Ondernemen altijd. En daar heeft ze eigenlijk wel gelijk in.
De kernprincipes die de kwaliteit van jouw veerkracht bepalen.
Wil je ook beter omgaan met tegenslagen? Ontwikkel veerkracht door de volgende 6 principes te hanteren.
Deze 6 basis of kernprincipes zijn bepalend voor de kwaliteit van jouw persoonlijke veerkracht of jouw organisatie of bedrijf.
Weet je nog welke bal jij hebt gekozen? De kerstbal, de sinaasappel of de rubberen bal? Je kunt veerkracht namelijk zien als een bal. Een bal die in ieder geval altijd zal terug stuiteren naar een grotere hoogte. Iedere nieuwe laag is afhankelijk van de onderliggende lagen. Elke laag draagt ook weer bij aan een grotere veerkracht.
Het eerste principe: omarm de veerkracht
De binnenste kernlaag is principe één: omarm de veerkracht. Leven is altijd aanpassen. Veranderingen volgen sneller steeds op elkaar. Veranderingen hebben verschillende intensititeit en duur. Veranderingen zijn de enige constante in het leven. Dus, omdat het leven verandert, dan moet je daar klaar voor zijn.
Iedereen moet nu wel gemerkt hebben dat als je - zoals ons altijd verteld en voorgehouden is- netjes binnen de lijntjes hebt gekleurd, een beetje hard hebt doorgewerkt, dan is de belofte dat je er wel komt (toch?), gewoon steeds vaker niet meer uitkomt. Dat wil zeggen dat je steeds wanneer je situatie verandert en je eigenlijk in stukken uiteen dreigt te vallen je herstellingsvermogen moet hebben ontwikkeld.
Wat is je herstellingsvermogen?
Herstellingsvermogen is de mate en het vermogen je aan te passen in stressvolle situaties. Het vermogen om niet alleen terug te stuiteren maar nog beter omhoog te stuiteren naar een betere plek als waar je eerst was.
Herstellingsvermogen is niet hoe krachtig je bent, of hoe stressbestendig. Herstellingsvermogen is het vermogen om je aan te passen in stressvolle situaties. Stressbestendigheid is eigenlijk statisch, gericht op overleven op de korte termijn. Aanpassingsvermogen is dynamisch, gericht op doorleven op de lange termijn. Ik leg dat later nog een keer uit.
Herstellingsvermogen is niet gelijk aan doorzettingsvermogen.
Dit is de paradox van het herstellingsvermogen.
Op de lange termijn zijn de mensen en organisaties met het grootste herstellingsvermogen niet noodzakelijkerwijs degenen die een doorzettingsvermogen of een ijzeren wil hebben. Het zijn juist die mensen die het best in staat zijn om snel en effectief te kunnen afbouwen en opbouwen. Beide gaat bij hen geleidelijk en met een van tevoren doordacht plan.
Er is meestal een schok voor nodig om mensen wakker te schudden. Om ze voor te bereiden op de noodzaak van veranderingen. Als je ergens goed in bent, dan doe je dat kunstje steeds weer opnieuw. Weinig mensen en bedrijven gaan zich dan uit zichzelf verbeteren. Het gaat toch goed zo? Never change a winning team. Dat is leuk maar zorgt voor vastzitten, niet meer kunnen bewegen.
Dat lijkt gek he, maar als je tijden bezig bent geweest om iets te bereiken en je hebt het bereikt dan gebruik je je energie niet meer om verder te gaan maar om hetgeen wat je bereikt hebt vast te houden. Jij of jouw bedrijf ontwikkelt zich niet meer. Je handhaaft de status quo en daar gaat alle energie inzitten. Jammer alleen, dat de rest van de wereld en de wereld om jou heen wel verandert. En dus op jou invloed hebben.
Ontwikkel een flexibele mindset
Mensen met het grootste herstellingsvermogen zijn in ieder geval in 1 ding goed. Ze kunnen hun manieren van omgaan met….. en hun denkwijzen makkelijk opgeven (afbouwen) en aanpassen (opbouwen) - dus kijken naar oplossingen en die uitproberen in plaats van blijven kijken naar problemen. Ook hebben ze dus een flexibele mindset ontwikkeld. Niemand kan beschermd worden bij een tegenslag, maar je hebt wel invloed op de duur en de intensiteit dat jij aan de tegenslagen wordt blootgesteld.
"Wanneer de externe veranderingen de interne veranderingen overstijgen, is het einde van jouw succes of jouw huidige levensstijl in zicht." zegt Jack Welch, voormalig CEO van General Electrics.
Het citaat "De kunst van het opvoeden van kinderen tot volwassenen met een groot herstellingsvermogen is ze steeds weer voor uitdagingen te stellen zodat ze die obstakels te overwinnen. Wanneer je kinderen stressvrij opvoedt, zijn ze niet voorbereid en toegerust om problemen te overwinnen." van onderzoeker Dennis Charney daagt ons uit tot ontwikkeling van veerkracht.
En dan tot slot van kernprincipe 1:
Wij als volwassen mensen, zowel privé als werkzaam in organisaties, moeten in staat zijn om onze buitenwereld te kunnen duiden. Ook moeten we onze veronderstellingen en aannames steeds weer onderzoeken of die nog juist zijn of dat ze moeten worden aangepast. (Heb je dat woord weer - aanpassen).
We moeten in ons gedrag en in onze omgeving patronen leren herkennen, patronen gebruiken en nieuw patronen ontwikkelen.
Op naar basisprincipe 2 dat bepalend is voor jouw persoonlijke veerkracht, of de veerkracht van jouw organisatie (bedrijf of gezin).