Dit gaat eigenlijk niet over Ireen Wüst. Heel knap wat zij gedaan heeft. Fantastisch! Dit gaat over hoe wij als mensen reageren. Hoe wil jezelf op LinkedIn behandeld worden? Dat is de vraag die ik aan mijzelf en aan jou stel. En lees voor LinkedIn gerust – hoe wil jij op sociale media handelen en behandeld worden.

Honderden LinkedInners die op LinkedIn veelal prettig commentaar op Ireen Wüst haar prestatie geven. Hoe fantastisch deze prestatie is, hoe mooi etc. En dat is ook zo. Leuk ook om op LinkedIn te laten zien hoe het bij ons binnen komt.

Niemand zei bij die commentaren dat het bericht over Ireen geen geschikt bericht was voor het zakelijke karakter van LinkedIn. Dat een dergelijk bericht er niet hoorde. Dat het ‘maar’ om sport ging. 

Peter van der Sluis en zijn vrouw moesten de zwangerschap van hun dochter na 14 weken onderbreken. Het kindje werd via natuurlijke weg geboren. De stichting Still maakte kosteloos foto’s van het nieuwe mensje. Peter koos er voor om een aantal van die foto’s te delen. Foto’s waarmee de kostbaarheid van het leven getoond worden. Foto’s waarmee de liefde van ouders voor hun kindje en elkaar zichtbaar wordt. Peter vroeg, uit dankbaarheid, op LinkedIn aandacht voor het werk van de stichting Still. Over #veerkracht gesproken.

En dan zijn er mensen die op zijn bericht reageren. Dat het niet geschikt is voor LinkedIn. Die dan discussies aangaan. Nog niet eens (al is het maar voor de vorm) Peter en zijn vrouw condoleren. En daarmee, ik hoop onbedoeld, extra pijn op de aanwezige pijn stapelen.

Mag ik een oproep doen? Als je het met een bericht niet eens bent, en je wilt reageren, gebruik dan een virusfilter. 

Is het nodig, is het vriendelijk, is het waar? 2x een ‘ja’? Dan mag je reageren, maar wel vriendelijk: omdat LinkedIn gaat over verbinden (‘connecten’) en niet over afstoten. 

Ireen Wüst geeft in haar interview met de NOS ook nog emotioneel aandacht aan haar in 2019 overleden vriendin Paulien van Deutekom. Ik heb ook nergens een commentaar gezien dat dat ook niet gepast was, want dan zou het alleen over haar sportieve prestatie mogen gaan. 

Het verhaal van Ireen Wüst en dat van Peter van der Sluis (en zijn familie) is wat ons menselijk maakt. Laten we daarom kennis blijven maken met die hele mens. Elkaar als hele mens ontmoeten. Ook op LinkedIn. Want we doen met die hele mens zaken; dus ik wil weten wie jij bent en wat jou drijft.

En laten we de namen blijven noemen van die mensen die wij onderweg verloren hebben. Anders sterven zij twee keer. Ireen Wüst houdt Paulien van Deutekom in haar hart; Peter van der Sluis en zijn vrouw dragen hun dochter Julia met zich mee in liefde en op foto’s. Ik draag mijn schoonvader Jan van Goozen sinds 23 december 2021. Zij zijn tegelijkertijd de grote aanwezige en afwezige in ons leven. Ook in ons zakelijke leven.

over

Thorsten Bakker

Ja, ik ben veerkrachtexpert en gecertificeerd veerkrachtdeskundige.
Ik ben echtgenoot van Pamela, stiefvader & vader (en ik word door onze kinderen papa genoemd) van Charlotte & Mitchel & Steven, schoonvader van Stan & Kim, broer van Janine & Bert (overleden in 1999), oom van Sander & Pauline & Youri & Mick & Jordan & Esmee & Ricki, sinds 2022 'opa Baard' van Florine & Yuki, gecertificeerd hypotheekadviseur, mindfulness en meditatie-trainer, coach voor levensvragen, changemanager.   Ik geef lezingen en ontwikkel cursussen om van Nederland het veerkrachtigste land ter wereld te maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>