De 7de pijler van veerkracht: stijg boven jezelf uit

Jouw veerkracht wordt groter en versterkt zich als je jouw emotionele en intense ervaringen in een samenhangend en aansprekend levensverhaal kunt verankeren.

Dat samenhangende en aansprekende levensverhaal geeft namelijk een versterking van jouw eigen fundament. Je weet daardoor wie je bent en je hebt jezelf geaccepteerd. 

Je hebt je zo volledig mogelijk ontplooid, je hebt zelfvertrouwen, je bent sociaal en je staat open voor veranderingen en doet graag nieuwe ervaringen op. Dat noemen we zelf-actualisatie.

Toppunt van veerkracht zou je zeggen, toch? En tegelijkertijd heb je op die manier het toppunt van de Piramide van Maslow bereikt. 

Heb even geduld met mij, maar er moet een beetje wetenschap bijgehaald worden. Pas als jouw en mijn behoeften aan eten & drinken, veiligheid, verbondenheid & hechting, achting & waardering zijn vervuld kom je bij de top van zijn piramide, de zelf-actualisatie. 

Wetenschappers hebben deze theorie nu aangevuld met een extra laag op de top: 'zelf-transcendentie'. Dat gaat dus veel verder dan persoonlijk genieten. Veel verder dan 'what’s in it for me'. 

Dus boven je zelf uit stijgen, een beter begrip krijgen van de wereld om jou heen. 

En daar een zinvolle bijdrage aan te leveren. Het liefst een bijdrage die het verschil uitmaakt in het leven van anderen. Een kleine bijdrage die een groot verschil uitmaakt. 

Veerkrachtexpert ben je als je hebt sterke kernwaarden en een heldere visie over jezelf en het leven dat je wilt leiden. Je hebt focus en een duidelijke identiteit die niet van anderen afhankelijk is. Je voelt een diepe verbondenheid en wilt bijdragen aan een diepe verandering in de levens van anderen. Je weet waarvoor en voor wie je het doet.

Want mensen die veerkrachtig zijn hebben een goede gezondheid, verdienen meer geld en een groot & bestendig gevoel van geluk en tevredenheid.

Dat is uiteindelijk wat we allemaal willen toch? 


>