Bereik moeiteloos wat je wilt door veerkracht

Wel iets beginnen en dan niet afmaken? Herkenbaar? Het is vandaag 4 juli - onafhankelijkheidsdag in Amerika, verkiezingsdag in Groot Brittannië. A.s. zondag mogen de Fransen kiezen. Als je dit leest, is het ook de dag dat jij voor jezelf kunt kiezen. Want als je iets anders wilt, dan moet je anders doen.

Als je je veerkracht versterkt, dan helpt dat om jouw doelen wel te halen, om jouw projecten wel tot een einde te brengen. Veerkracht geeft uitzicht (op wat je wilt bereiken), inzicht (waar je nu staat), en overzicht (wat je moet gaan doen om van het hier en nu naar het toekomstige doel te komen.)

Beslis hoe je deze maand start en afmaakt. En duidelijk hebt wat je wilt bereiken in de tweede helft van het jaar. En hoe je dat moet bereiken, wat je daarvoor moet doen.

man die zich buigt over blauwdruk en zich inzet voor resultaten

 Vaak laten we ons overspoelen door de waan van de dag. Omdat we onze doelen niet goed helder hebben, zijn we ook niet goed in het afmaken van dingen. We weten dat we iets willen bereiken, maar hebben niet helder dat we tijd daarvoor moeten inruimen.

Je hebt bijvoorbeeld een cursus gekocht en nooit afgemaakt, je kunt geen andere manier van eten volhouden, je hardloopkleding ligt ook al weer tijden in de kast, journaling of dagelijks mediteren hou je ook niet vol.

Ik begrijp dat als geen ander. Het is menselijk. Je raakt enthousiast over iets in het begin, maar als we het druk krijgen of als dingen moeilijk of saai worden, wankelen we of liever gezegd: wankelt onze inzet.

We slaan dan direct door naar de andere kant en zeggen tegen onszelf: we hebben gefaald, we kunnen dit niet en kunnen dit nooit niet. Terwijl het gewoon een kwestie is van kiezen voor onszelf. Dan ga je van de weerstand in de leerstand.

Als je kleine stappen maakt en steeds herhaald, kom je ergens. Dat vraagt dat je op komt dagen, steeds weer, consistent bent in het uitvoeren en discipline toont. Deze drie (opdagen, consistentie en discipline) zijn onderdelen van toewijding.

Hoe word je beter in het afmaken van je werk? Door discipline.

Ga uit je hoofd, pak een schrijfblok en leg vast wat je wilt bereiken, koppel er een tijdschema aan vast, zet de stappen die je moet doen in je agenda (als het niet in je agenda staat, dan bestaat het niet), en begin met de kleinst mogelijke stap. Dit is toewijding. Voor jezelf. Om jezelf.

Je kent ’toewijding’ al: maar misschien niet onder die naam. Toewijding gaat over het met permanente en volledige aandacht, zorg en overgave doen en voltooien van een taak. 

Toewijding kun je versterken door oefenen. Het is een spier. Het is niet iets wat je hebt of niet hebt, of waar je altijd slecht in zult zijn. En anderen juist goed: want die hebben een speciaal gen, het toewijdingsgen. En dat heb je of heb je niet. 

Niets is minder waar. Je moet oefenen, vertrouwen in jezelf ontwikkelen, leren wat werkt, leren in te brengen wat nodig is voor waar je mee te maken hebt. Laat jezelf beter worden in toewijding door regelmatig te oefenen.

Consistent bezig zijn is de sleutel tot succes.

Toewijding beoefen je, door 'dieper te gaan'. Dieper gaan versterkt toewijding. Als je maar half toegewijd bent, dan train je niets: en verdwijnt je toewijding als je het drukker krijgt. Ontdek en krijg helder waarom je echt om iets geeft, verbind je met anderen die hetzelfde doel willen behalen,  oefen om er altijd te zijn op het tijdstip dat je dat hebt ingepland, ongeacht wat er gebeurt.

Kom opdagen, oefen discipline en wees consistent.

Het is zoals de toewijding van ouders om hun kind op tijd eten te geven, of toch de hond uit laten in de regen — daar twijfel je niet over, daar laat je jezelf niet door weerhouden. Omdat dat toewijding is voor de ander. Schakel diezelfde energie in voor jezelf.

Als je bijvoorbeeld je cursus niet afmaakt, dan is dat niet alleen zonder van het geld….. maar heeft ook een consequentie. Je bereikt niet wat je wilt bereiken. Dat maakt dan geen indruk omdat je dat kunt wegstoppen voor jezelf. Vertel dus aan de wereld wat je wilt bereiken.

Maar vertel de wereld ook wat je moet doen als je het gestelde doel niet haalt.  Dat je lid wordt van of een donatie een politieke partij waar je niets mee hebt, als je je dieet 2 dagen achter elkaar niet volgde, dan zou je er waarschijnlijk serieuzer mee omgaan. En zo je patroon eindelijk doorbreken.

Zoek gelijkgestemde mensen: een buddy, een coach of een groep. Ik zit zelf elke maandag- en vrijdagochtend in een mastermindgroep. Van ondernemers die samen denken. Op maandag vertellen wat we willen doen, welke dilemma’s we hebben en op vrijdag vertellen we wat we gedaan hebben en vieren we onze successen.

Het is moeilijk om door te zetten als je het in je eentje doet.  Een buddy of coach helpt ons om de patronen te herkennen en iets anders te kiezen. Een groep helpt ons om ons gesteund te voelen en je bent niet alleen als het moeilijk is.

Je wilt opgeven, of je laten afleiden, of uitstekend kunnen verklaren welke redenen je hebt waarom het OK is om uit te stellen. Om af te stellen. Dat hoort er bij — dit gaat niet over perfect zijn, maar over het oefenen. Verander 'je kunt het niet' in : je kunt iets nog niet.

Wil je een zelfstandig naamwoord zijn, doe dan het werkwoord: kom opdagen!

Als je wankelt, als je wilt opgeven, stop dan niet. Zie het als een deel van het groeiproces. Je zult beginnen, falen, leren en opnieuw proberen, keer op keer. Terwijl je dit doet, zul je ontmoedigd raken, en het is belangrijk om steun te krijgen om door te gaan.

Krijg aanmoediging van jezelf en je groep. En kijk dan over een half jaar terug en zie hoe je verandert bent. En hoe blij je bent dat je het bereikt hebt.

Je kunt geen 'zelfstandig naamwoord' zijn zonder het 'werkwoord' te doen. Iedereen wil succesvol zijn, direct en meteen, zonder het werk te doen dat er voor nodig is. Je kunt geen 'kok' (zelfstandig naamwoord) zijn zonder te 'koken' (werkwoord), je kunt geen 'schrijver' (zelfstandig naamwoord) zijn zonder te 'schrijven' (werkwoord), je kunt jezelf geen 'spreker' (zelfstandig naamwoord) noemen zonder te 'spreken' (werkwoord).

En omdat dat zelfstandige naamwoord het doel is wat je wilt bereiken, dan moet je zorgen dat je de cursus afmaakt. Dan doe je namelijk de kennis op om dat zelfstandige naamwoord te zijn. 

Praten over wat je moet of wilt doen, is iets anders dan werk doen dat je dichter bij je doel brengt. Bouw elke dag met kleine stappen aan de identiteit van de versie die je wilt zijn.   Als je klein begint, en het een gewoonte is geworden, als dan ontwikkel je iets dat je bij blijft en waaraan je jezelf zonder moeite kunt aanhouden. 

Dit geeft mooie resultaten: je maakt vorderingen, je hebt meer zelfvertrouwen, je vindt het leven leuker en bent trotser op jezelf en tevredener. En het maakt je toekomst leuker! 

Als je de tijd die je gebruikt om uit te leggen waarom iets niet kan of niet gaat lukken, zou gebruiken om de kleinst mogelijke stap te maken, die je wel dichter bij je doel brengt, dan ben je al zo anders bezig als de rest van de mensen om je heen.

De afbeeldingen in deze tekst zijn gemaakt door DALL-E.

De bovenstaande afbeeldingen zijn gemaakt door DALL-E. DALL-E is van OpenAI en is een kunstmatig intelligentieprogramma dat beelden maakt na een commando ingegeven door gewone spreektaal. Ik heb gevraagd om afbeeldingen die toewijding, discipline, consistentie en opdagen verbeelden. Ik heb die woorden gebruikt.
De AI heeft er dit van gemaakt. Ik heb AI niet verteld dat ik ook vrouwen wilde zien. Dit geeft aan dat (1) ik het model een betere opdracht of commando (prompt in AI speak) had moet geven en  (2) dat het model eenzijdig getraind is : witte mannen, (3) dat tekst nog niet altijd goed leesbaar is. De nieuwste, betaalde versie van ChatGPT 4o maakt het nu mogelijk om delen van de afbeelding opnieuw te laten genereren.

Ik ga hier een aparte eigen ChatGPT van maken om te verbeteren en makkelijker de door mij gewenste beelden te behalen..

DALL-E De naam is een porte-manteauwoord van de animatiefiguur WALL-E van Pixar en de kunstenaar Salvador Dalí. DALL-E gebruikt meer dan 12 miljard parameters van het GPT-3 Transformer-model om menselijke gesproken taal (=prompt) te interpreteren en om te zetten in een beeld. Een voorbeeld van een prompt is "maak een rood plastic tasje in de vorm van een zeshoek met drakenschubben".  Het kan zowel afbeeldingen van realistische objecten maken ("een glas-in-loodraam met een afbeelding van een blauwe aardbei") als van objecten die in de werkelijkheid niet bestaan ("een kubus met de textuur van een stekelvarken"). 


>