AI heeft data nodig, hoe zit het met onze privacy

Last updated on juni 26th, 2024 at 08:09 pm

Samenvatting: Apple, Microsoft en Google introduceren een nieuw tijdperk van kunstmatig intelligente (AI) smartphones en computers die taken zoals fotobewerking en het versturen van verjaardagswensen automatiseren. Deze technologieën vereisen echter meer toegang tot gebruikersgegevens. Bijvoorbeeld, Windows-computers nemen regelmatig screenshots van gebruikersactiviteiten, iPhones combineren informatie van verschillende apps, en Android-telefoons kunnen gesprekken in realtime beluisteren om oplichtingspogingen te detecteren.

Dit verhoogt de privacyzorgen omdat deze apparaten nu diepere en persistente toegang tot persoonlijke gegevens nodig hebben. Dit is een verschuiving van de eerdere, meer geïsoleerde manier waarop apps en bestanden werden gebruikt. AI-systemen hebben een overzicht nodig van activiteiten over verschillende apps en communicatiekanalen om effectief te kunnen functioneren.

Deze veranderingen komen in de nasleep van de impact van OpenAI’s ChatGPT op de technologie-industrie. Grote technologiebedrijven hebben hun strategieën herzien en miljarden geïnvesteerd in AI-diensten. Hoewel deze bedrijven beweren sterke beveiligingsmaatregelen te hebben genomen, blijven er zorgen over de veiligheid en privacy van persoonlijke gegevens die naar de cloud worden verzonden en daar worden verwerkt.

Apple introduceert bijvoorbeeld Apple Intelligence met AI-functies die grotendeels lokaal op apparaten worden verwerkt, maar soms gegevens naar servers moeten sturen. Microsoft lanceert AI-functies op laptops die gegevens lokaal opslaan en verwerken, terwijl Google nieuwe AI-diensten aanbiedt zoals een scam detector voor telefoongesprekken en een fotoservice die informatie naar hun servers stuurt.

Gebruikers moeten zich bewust zijn van de implicaties voor hun privacy en zorgvuldig overwegen welke informatie ze bereid zijn te delen met deze bedrijven.

Vertrouw jij de techreuzen met jouw privacy?

Apple, Microsoft en Google hebben meer toegang tot onze data nodig om AI te laten werken terwijl ze nieuwe telefoons en personal computers promoten die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie. Moeten we hen vertrouwen?

Apple, Microsoft en Google luiden een nieuw tijdperk in door telefoons en computers te ontwerpen om AI beter van data te voorzien. Meer intern geheugen, andere speciale chips en meer opslagcapaciteit is nodig om AI te laten werken.

Door deze computers met nieuwe speciaal voor AI ontworpen chips zullen taken door de AI geautomatiseerd worden: foto's worden automatisch verbeterd en getagd, een vriend wordt automatisch gefeliciteerd met zijn verjaardag, als je te laat bent voor je afspraak wegens file gaat er direct een mail uit naar jouw contactpersoon .

Maar om dit te laten werken, hebben deze bedrijven iets van ons nodig: meer data. Meer gegevens van jou én over jou. Alleen dan komt er een antwoord van de AI dat op jou en jouw situatie is afgestemd. 

In het AI tijdperk zal je Windows-computer elke paar seconden een screenshot maken van alles wat je doet. Apple met iPhone en Mac zal informatie uit vele apps die je gebruikt samenvoegen. En een Android-telefoon kan in realtime een gesprek beluisteren om je te waarschuwen voor oplichting.

Is dit informatie die je wilt delen?

Privacy, privacy, privacy......

Het gebruik van AI heeft aanzienlijke gevolgen voor onze privacy. Om de nieuwe, op maat gemaakte diensten te leveren, hebben de bedrijven en hun apparaten voortdurende en altijd aanwezige intieme toegang tot onze data nodig dan voorheen.

Tot de intro van AI was het gebruik van apps en het opzoeken van bestanden en foto's op telefoons en computers relatief geïsoleerd. AI heeft een overzicht nodig om de verbanden te leggen tussen wat we doen op apps, websites en communicatie. Om beter te kunnen voorspellen wat jij gaat doen en je adequaat gaat bedienen.

Vraag: Voel jij je veilig om jouw informatie aan Apple, Google en Microsoft te geven? Om hun AI beter te leren werken.

Voel jij je veilig genoeg om jouw informatie aan Apple, Google en Microsoft te geven?

Dit alles gebeurt omdat OpenAI met ChatGPT bijna twee jaar geleden de techindustrie op zijn kop zette. Apple, Google, Microsoft, Meta (FaceBook) en in Europa Mistral, hebben sindsdien hun productstrategieën herzien en miljarden geïnvesteerd in nieuwe diensten aangestuurd door AI.  De AI is in dit geval een computergestuurde interface – eentje die voortdurend bestudeert wat jij als gebruiker doet om assistentie te bieden – die onmisbaar zal worden.

Veiligheidsrisico's en is werken in de cloud een oplossing?

Het grootste potentiële beveiligingsrisico is de subtiele verschuiving in de manier waarop deze nieuwe apparaten werken. Ze zijn ontworpen met AI in gedachten. Omdat AI complexe acties kan automatiseren – zoals het verwijderen van ongewenste objecten uit een foto – vereist het soms meer rekenkracht dan onze telefoons aankunnen. Dat betekent dat dat deel van onze persoonlijke data mogelijk onze telefoons moet verlaten om elders te worden verwerkt.

De informatie wordt verzonden naar de cloud, een netwerk van servers die de moeilijke data buiten je verwerken. Zodra informatie de cloud bereikt, kan het worden gezien door anderen. Een deel van onze data is altijd al in de cloud opgeslagen (Google met hun tekstverwerkings- en spreadsheet apps; Facebook en Instagram). Maar nu kunnen je zeer persoonlijke, intieme gegevens die ooit alleen voor jouw ogen bedoeld waren – foto's, berichten en e-mails – nu worden verbonden en geanalyseerd door een bedrijf op zijn servers.

De techbedrijven zeggen dat ze veel moeite hebben gedaan om onze data te beveiligen.

Voorlopig is het belangrijk om te begrijpen wat er met onze informatie gebeurt wanneer we AI-tools gebruiken. Wij zijn niet alleen gebruikers van AI, testers van AI, trainers van AI maar ook leverancier van data aan AI.  Cruciaal is dan dat ik wil weten of de technologie foutloos werkt. En we zien daar best nog wel uitglijers.

Apple Intelligence

Waar AI natuurlijk staat voor Artificiële Intelligentie ofwel Artificial Intelligence in het Engels, heeft Apple onlangs Apple Intelligence (afgekort AI) aangekondigd. Apple Intelligence is de eerste zichtbare stap van Apple in AI. De nieuwe A.I.-diensten zullen worden ingebouwd in de snelste iPhones, iPads en Macs. Alleen de iPads en Macs met een M-serie chips en iPhone 15 en hoger zullen Apple Intelligence kunnen draaien.

Apple Intelligence kan gebruikt worden om automatisch ongewenste objecten uit foto's te verwijderen, foto's te sorteren, samenvattingen van webartikelen te maken en antwoorden te schrijven op tekstberichten en e-mails. Apple vernieuwt ook spraakassistent Siri: makkelijker mee te praten en toegang te geven tot data over verschillende apps.

Hoe werkt dat in de praktijk? Een topman van Apple liet een e-mail van een collega zien die hem vroeg om een vergadering uit te stellen, maar hij zou die avond een toneelstuk zien met zijn dochter. Zijn iPhone opende vervolgens zijn agenda, de bevestiging van de details over het toneelstuk en een kaartenapp tevoorschijn om te voorspellen of hij te laat zou zijn voor het toneelstuk als hij akkoord ging met een vergadering op een later tijdstip.

Apple zei dat het ernaar streeft om de meeste AI-data direct op de iPhone, iPad en Mac computers te verwerken, wat zou voorkomen dat anderen, inclusief Apple, toegang hebben tot de informatie. Maar voor taken die naar servers moeten worden gestuurd, zei Apple dat het voorzorgsmaatregelen heeft genomen, waaronder het versleutelen van de data en het onmiddellijk verwijderen ervan.

Apple heeft ook maatregelen genomen zodat zijn werknemers geen toegang hebben tot de data, aldus het bedrijf. Apple zei ook dat het zou toestaan om zijn technologie te controleren om ervoor te zorgen dat het zijn beloften nakomt.

Google AI

Google kondigde ook een pakket van AI-diensten aan. Ondermeer een nieuwe door AI aangedreven oplichtingonderschepper voor telefoongesprekken. De AI luistert in realtime naar telefoongesprekken en als de beller klinkt als een potentiële oplichter (bijvoorbeeld als de beller om een bank-pincode vraagt), word je gewaarschuwd door de AI. Gebruikers moeten de oplichtingsonderschepper activeren, die volledig op de android telefoon wordt bediend. Google zal niet naar de gesprekken luisteren.

Ask Photos is een nieuwe applicatie die wel het verzenden van informatie naar de servers van het bedrijf vereist. Gebruikers kunnen vragen stellen aan de app zoals “Wanneer leerde mijn kleindochter zwemmen?” om de eerste afbeeldingen van hun kleinkind dat zwemt te laten zien.

Google stelt in zeldzame gevallen de Ask Photos-vragen van gebruikers en fotogegevens te beoordelen om misbruik of schade aan te pakken, en  om de foto-app te verbeteren. Jouw instructie aan de AI en de foto van je kind dat zwemt, zouden kunnen worden gebruikt om de AI te trainen zodat anderen die een soortgelijke vraag stellen helpen om afbeeldingen van hun kleinkinderen te vinden die zwemmen.

Google zegt dat de cloud is beveiligd met technologie zoals encryptie en protocollen om de toegang van werknemers tot data te beperken.

AI laptops van Microsoft

Microsoft start met de uitrol van Windows-computers genaamd Copilot+ PC, die een startprijs hebben van $1000. De computers bevatten een nieuw type chip en andere uitrusting die volgens Microsoft je data privé en veilig houden. De pc's kunnen afbeeldingen genereren en documenten herschrijven, naast andere nieuwe A.I.-functies.

Microsoft introduceerde ook Recall, een nieuw systeem om gebruikers te helpen snel documenten en bestanden te vinden waaraan ze hebben gewerkt, e-mails die ze hebben gelezen of websites die ze hebben bezocht. Microsoft vergelijkt Recall met een fotografisch geheugen ingebouwd in je pc.

Om het te gebruiken, kun je gewoon intikken wat je wilt: zoals “Ik zoek een video-opname van toen ik met mijn MasterMind groep heb gewerkt aan low ticket aanbiedingen en toen had Cisca een rode sjaal aan.'  De AI zal dan de opname van het videogesprek met die details ophalen.

Om dit te bereiken, maakt Recall elke vijf seconden screenshots van wat de gebruiker op de machine doet en compileert die afbeeldingen in een doorzoekbare database. De screenshots worden opgeslagen en geanalyseerd direct op de pc, dus de data wordt niet beoordeeld of gebruikt door Microsoft om zijn A.I. te verbeteren.

Maar ja, als je ooit gehackt wordt dan kan de data gemakkelijk alles blootleggen wat je ooit hebt getypt of bekeken als het werd gehackt. In reactie hierop heeft Microsoft de release van Recall voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Ik vind dit nog wel een dingetje..... als ik journalist zeg maar de Panama Papers onderzoekt..... kan dat nog wel, is dat veilig voor mijn werk? Zijn mijn contactpersonen dan nog veilig?

Als ik notaris ben, en ik wil iets uitzoeken over erfrecht op mijn computer thuis op een regenachtige zaterdagmiddag ..... kan dat nog wel als AI met mij meekijkt?


>