AI Chatbot zorgt dat jij met je oudere toekomstige zelf kunt praten over gezondheid, geld en werk.

AI-onderzoekers hebben een ‘toekomstige zelf’ chatbot gebouwd. Je kunt nu als 20 jarige vragen stellen aan de chatbot die ingericht en ingesteld is op jou als 60-jarige. Zodat je min of meer te weten komt, dat als je vandaag keuzes maakt, die naar verwachting van de AI in de toekomst  die en die gevolgen hebben.

Wetenschappers van MIT hopen dat gesprekken met je 60-jarige zelf,  je denken over gezondheid, geld en werk nu zullen veranderen voor een betere toekomst.

Als je zorgvuldig uitgestippelde Plan voor jouw Leven in de war is gestuurd door bankhangen, fastfood, te veel alcohol en koffie drinken en niet zorgen voor een pensioen,  of gewoon door de waan van alledag, is het misschien tijd voor een gesprek met je toekomstige zelf.

En dan hoef je geen toegang tot een tijdmachine te hebben. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een AI-aangestuurde chatbot gebouwd die de toekomstige (oudere en wijzere?) versie van je gebruiker simuleert en observaties en wijsheden deelt. Om mensen te stimuleren vandaag meer na te denken over de persoon die ze morgen willen zijn.

Welke keuzes maak je vandaag en welke invloed heeft die op jouw toekomstige ik?

Zo kun je langetermijndenken en gedragsverandering bevorderen. Je wordt gemotiveerd om NU wijzere keuzes te maken voor welzijn en welbevinden op de langere, toekomstige termijn.

Een studente die biologieleraar wil worden vroeg aan de gesimuleerde 60-jarige versie van zichzelf, naar het mooiste moment in haar carrière. De chatbot 'herinnerde' en vertelde over een speciaal moment waarop een worstelende student geholpen werd de cijfers te verbeteren.

De studente was zo blij met het antwoord van haar 60-jarige gesimuleerde versie dat haar gezicht glom van trots en voldoening.

Een van de wetenschappers heeft verschillende gesprekken gehad met zijn "toekomstige zelf". Het gesprek met de meeste impact was toen de chatbot hem zei dat zijn ouders er niet voor altijd zouden zijn. Dat hij dus tijd met hen moest doorbrengen zolang hij kon.

Hoe werkt het?

Je beantwoordt vragen over jezelf, je vrienden en je familie.  Ook ervaringen die je hebben gevormd vertel je van tevoren. Maar ook welk droomleven je je wilt gaan leiden. Vervolgens upload je een portretfoto, die digitaal veroudert wordt om te laten zien  hoe jij er uit ziet als je 60 bent.

Daarna genereert de chatbot plausibele kunstmatige herinneringen en maakt uit de huidige, ingevoerde ambities en voorstelling van je droomleven een toekomst. Wel positief graag: liever verhalen te vertellen over een succesvol leven.

Het programma traint, met de antwoorden die jij hebt gegeven, een groot taalmodel dat rijke synthetische herinneringen genereert voor de gesimuleerde oudere zelf. Dit zorgt ervoor dat wanneer de chatbot reageert op vragen, het put uit een samenhangend achtergrondverhaal.

Het laatste deel van het systeem is de chatbot zelf. De chatbot wordt aangedreven door OpenAI’s GPT-3.5, die zichzelf introduceert als een potentiële oudere versie van de gebruiker die over zijn levenservaringen kan praten.

De "toekomstige zelf" is geen voorspelling, maar eerder een mogelijke toekomstige zelf op basis van de door jou verstrekte informatie. Je kunt natuurlijk jouw antwoorden op de vragen wijzigen om verschillende toekomsten aangereikt te krijgen en die te verkennen.

Volgens een nog niet vrijgegeven wetenschappelijk artikel over het project bleek uit proeven met 344 vrijwilligers dat gesprekken met de chatbot mensen minder angstig en meer verbonden met hun toekomstige zelf maakten. Deze sterkere verbinding met je toekomst zou het maken van betere levensbeslissingen moeten aanmoedigen. Omdat je nu door toekomstige zelf gaat het focussen op het behalen van specifieke  in de toekomst gelegen doelen zoals regelmatig sporten, gezond eten en sparen voor de toekomst.

Het gesprek is gericht op jongeren. Ook ouderen kunnen het gebruiken, alleen dan niet je foto uploaden zou ik zeggen. Ik word dit jaar in augustus 60 en uploadde een foto in het systeem zoals ik er nu uitzie. Nou, de digitale ouder gemaakte versie van mijzelf..... o wat moest ik lachen.

Maak kennis met Future You!

De vragen zijn in het Engels en het is leuk om te doen.

*Dit project is gericht op jongeren*
Geïnspireerd door studies die aantonen dat een verhoogde "toekomstige zelf-continuïteit" - de mate van continuïteit die een individu voelt met zijn toekomstige zelf - een positieve invloed kan hebben op spaargedrag, academische prestaties, mentale gezondheid en de subjectieve kwaliteit van leven, streeft het interactieve, webgebaseerde chatplatform ernaar gebruikers te helpen meer langetermijndenken en -gedrag te ontwikkelen door hun relatie met een herkenbare maar virtuele versie van hun toekomstige zelf te versterken.

Het gesprek met de toekomstige zelf wordt in real-time gegenereerd via een groot taalmodel dat is gepersonaliseerd op basis van een pre-interventie enquête waarin de toekomstige doelen en persoonlijke kwaliteiten van de gebruiker worden beoordeeld. Voer een gesprek met je toekomstige zelf.


>