A.I. staat voor afnemende intelligentie zegt Prof. Dr. Erik Scherder

Last updated on april 29th, 2024 at 07:31 pm

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder verbonden aan de Vrije Universiteit maakt zich zorgen over het gebruik van Artificiële Intelligentie (A.I.) en de impact ervan op onze hersenen. Hij stelt in een artikel op Gezondheidsnet dat het gemak waarmee we A.I., zoals ChatGPT, kunnen gebruiken, ons brein lui maakt en onze creativiteit, geheugen en besluitvormingsvermogen negatief beïnvloedt. A.I. staat voor hem gelijk aan Afnemende Intelligentie.

prof dr erik scherder heeft 2 hersenen in de handen

Daarnaast waarschuwt hij voor een groeiend aandachtsprobleem door de constante afleiding van mobiele telefoons en laptops. Onze aandachtsboog neemt af. Een onderzoek (uit 2003! Door Microsoft Canada notabene) zei al dat de moderne mens een nog kortere aandachtsspanne heeft dan een goudvis. Scherder noemt dit fenomeen 'digital dementia' of digitale dementie.

Om onze hersenen gezond te houden, adviseert hij om actief te blijven, lichaamsbeweging te krijgen en ons brein uit te dagen door taken met aandacht uit te voeren en niet constant naar onze mobiele telefoons te grijpen. Scherder blijft strijdvaardig in zijn missie om bewustwording over de risico's van AI voor ons brein te verspreiden.

Ik heb grote achting voor de hersen- en beweegprofessor. Sympathiek mens! Imponerende gestalte, heeft een hele mooie baard en een mooie kop met haar (okay, okay ik ben jaloersssss), legt altijd heel goed en toegankelijk uit. En weet alles van onze hersenen. En hoe we die hersenen in optimale vorm kunnen houden. En moeten houden. Ik heb ook zijn laatste boek weer gekocht en man, man dat is leuk/nuttig/leerzaam. Sterker nog : die man is gewoon serieus leuk en leerzaam!

En toch, en toch..... vind ik mijn favoriete prof wel wat somber. We kunnen niet meer om A.I. heen (A.I. zoals in artificiële intelligentie), het gaat een impact maken die groot is, we zullen er mee moeten leren omgaan, en het is nog volop in ontwikkeling.

Elke gepubliceerde versie van A.I. waar u en ik nu mee werken, dat is eigenlijk een testversie. Hoe het er allemaal uit gaat zien straks geen idee. Dat het impact heeft op de hersenen, en onze manier van werken, en dat bepaalde beroepen totaal anders gaan worden.... Ik denk van wel.

We moeten A.I. gaan zien als een stuk gereedschap. En net zoals een hamer, gaat dat gereedschap steeds beter in de hand liggen als we het vaker gebruiken. En hoe vaker je het gebruikt hoe creatiever je wordt.

Ik merk dat A.I. mij hele nieuwe dingen laat leren, dat ik dat leuk vind, dat ik op een nieuwe manier leer denken. Mijn creativiteit wordt groter. Ik hoef niet meer naar een koffieshop (een coffeeshop is iets anders, daar verkopen ze spul om je een creatief gevoel te geven, maar je hersenen worden er loom van) om daar achter mijn laptop te wachten tot ik door de godin van de inspiratie wordt bezocht. Nee, ik kan in ChatGPT een overzicht opvragen van 10 voordelen van veerkracht. En misschien staat er iets bij dat ik nog niet wist of heb besproken. Dan gaat mijn creativiteit wel aan hoor.

Ik weet zeker, nu ik mij bezig houd met A.I. om repetitieve en misschien ook geestdodende taken te automatiseren en de vrijgekomen denkkracht weer in te kunnen zetten om je te richten op complexere en creatievere aspecten van ons werk of leven. A.I. kan juist een hulpmiddel zijn om onze productiviteit te vergroten en ons in staat stellen om meer diepgaand na te denken over belangrijke kwesties. Zoals hoe gaan we A.I. inzetten om kenniswerkers, kleine ondernemers en ZZP-ers te laten ondersteunen door een team van AI-tools die kostenverlagend werken en productieverhogend werken.

A.I.-systemen zijn in staat om bepaalde taken uit te voeren, maar A.I. heeft nog steeds menselijke input en richtlijnen nodig om taken uit te voeren of nieuwe ideeën te genereren. Dit betekent dat het menselijk vermogen om creatieve oplossingen te bedenken nog steeds onmisbaar is bij het implementeren en innoveren van AI-technologieën. We moeten nog steeds A.I. controleren en corrigeren. Gemini van Google begon opeens foto's te genereren waarin gekleurde en zwarte mensen als paus of Duitse soldaten in 1943 werden afgebeeld.

Dat was ook A.I. maar dan in de trant van ai! Ai! Ai!

Het argument dat gebruik maken van A.I. resulteert in oppervlakkige prikkeling van de hersenen en een kleiner concentratievermogen, omdat we veel tijd besteden aan sociale media, is waar en niet alleen beperkt tot A.I. alleen. Helaas.

Het is waar dat overmatig gebruik van technologie en sociale media ons vermogen om te concentreren kan beïnvloeden, maar dit is geen direct gevolg van het gebruik van A.I. Op dezelfde manier kunnen mensen er ook voor kiezen om technologie verstandig te gebruiken en hun tijd te besteden aan het verkennen van educatieve inhoud en het verbreden van hun kennis.

Piano spelen, elk jaar een nieuwe hobby (leren schaken, fotograferen, echte boeken lezen en bespreken), bewegen (wandelen is alleen al geweldig goed voor de hersenen). Om mijn hersenen te 'ontladen' schrijf ik elke morgen de 'morning pages'. Drie volledige vellen A4 met de hand geschreven, en door mijn hand geschreven (ik schrijf niets bewust op en laat het gebeuren) waardoor de harde schijf in mijn hoofd vrijer en leger is en ik merk dat ik creatiever word in het leven van alledag.

Hoewel het waar is dat sommige mensen ervoor kunnen kiezen om alle beslissingen aan A.I. over te laten, betekent dit niet per definitie dat ons menselijk vermogen om beslissingen te nemen wordt ondermijnd. In plaats daarvan kunnen we A.I.-systemen gebruiken als een krachtige tool om onze eigen besluitvorming te optimaliseren door middel van data-analyse, voorspellende modellen en andere geavanceerde algoritmen. We gaan af van 'ik denk dat...' naar A.I. chatbots die in gewone Jip- en Janneke taal ons kunnen uitleggen wat bijvoorbeeld het nieuwe pensioenstelsel voor ons betekent. Als backup. Nadat we de menselijke adviseur hebben gesproken die zich echt heeft ingeleefd in ons verhaal.

Kortom, hoewel prof. dr. Erik Scherder terecht aandacht vraagt voor mogelijke negatieve effecten of risico's verbonden aan het gebruik van A.I., moeten we erkennen dat A.I. ook vele voordelen biedt die ons denkvermogen juist kunnen stimuleren en ondersteunen. Het is belangrijk om op een verantwoorde manier gebruik te maken van deze technologieën en ze in ons voordeel te benutten zonder onze menselijke intelligentie uit het oog te verliezen.

Ik kies voor A.I. en zeker in de hoogste vorm die er is: Authentieke Intelligentie, die van de mens. Juist daarom gebruik ik A.I. nu, zodat ik kan doen waar ik goed in ben en ik verder in kan leren.

Met andere woorden: ik en ieder ander moeten onze hersenen verzorgen en beschermen. Houd jezelf fit. Wat je nu doet of na laat, bepaalt waar je over 5/10/15 jaar staat. Je hersenen zijn een stuk gereedschap, zorg er goed voor. En maak gebruik van A.I. in plaats van dat A.I. jou gaat gebruiken. Ook dat is een stuk gereedschap.

Dit is een lang artikel. Weet je waarom? Hersenen willen lezen! Heb ik ook van de prof geleerd. Heeft hij ook een boekje over geschreven. Echt heel leuk en leerzaam.

Dan ga ik nu even wandelen: 18.000 stappen staan er vandaag op het programma. Zonder oortjes in, even geen afleiding. En daarna ga ik direct kijken voor een sta-zit bureau. Zeker met Zoom is staan dan gewoon prettiger. Voor het lichaam en hersenen.

Enne... bestel a.u.b dat boek van Erik Scherder en Leonard Hofstra . 'Hoop voor hart en hersenen'. Vol met tips en wetenschappelijk onderzoek dat mooi en makkelijk wordt verteld en aanzet tot implementeren. Dat is trouwens een werkwoord - goed voor de hersenen, heb ik mij laten vertellen.


>