Veerkracht, draagkracht en draaglast – het verschil

Ik krijg vaak de vraag wat is het verschil tussen ‘veerkracht’ en ‘draagkracht’. En dan heb je ook nog ‘draaglast’.  Wat is dat nou weer? Niemand stelt die vraag, maar het is super belangrijk. Dus ja, die leg ik ook even uit.

Wat is veerkracht?

Veerkracht is eigenlijk het fundament waarop jouw draagkracht is gebaseerd. Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. En je weet inmiddels dat het dus gaat over meeveren en kijken naar de kansen voor de toekomst. Meeveren, opveren, niet terugveren. Want je bent veranderd. 

Maak van elke dag, een dag met een gouden randje

Jolanda Jacobs-Solkamans (3 november 1946 – 21 september 2021)

Gisteren was ik bij de uitvaart van Jolanda Jacobs, die ik bijna 50 jaar gekend heb. Zij had als levensmotto ‘Maak van elke dag een dag met een gouden randje’.  Ik was gisteren verdrietig. Voor haar, voor haar man (die in de lijkauto ging zitten om zijn vrouw waar hij zo lang mee samen was weg te brengen op haar laatste reis; over verbondenheid gesproken!), voor haar kinderen & kleinkinderen.

Ik ben verdrietig, ik heb pijn en toch kan ik veerkrachtig zijn door het lijden te laten zijn en te kijken wat heb ik nodig om hier mee om te kunnen gaan? Even goed met mijn vrouw en onze jongste zoon praten. Dan even een avond onderdompelen in een favoriete film, en dankbaarheid beoefenen door dankbaar te zijn voor de prachtige uitvaart die meer dan recht deed aan wie zij was. Dan heeft zo’n dag toch een dikke gouden rand.

Dat is allemaal veerkracht.

Wat is draagkracht?

Draagkracht is hoeveel je kunt dragen (hoeveel je kunt hebben). Als je veerkrachtig bent, kun je veel dragen. Want als je veerkrachtig bent, dan zorg je goed voor jezelf (eten, slapen, bewegen).

Heb je voldoende verschillende sociale contacten, weet je waarom je de volgende dag weer je bed uit komt, heb je een goed idee wie je bent, zorg je op tijd voor ontspanning, heb je goede relaties ingebed in sociale verbanden.

Veerkracht zorgt dus voor een grote draagkracht. Daardoor voel jij je sterk, voel jij je goed.

Wat is draaglast?

‘Draaglast’ zijn alle dingen die van buitenaf op jouw welzijn invloed hebben. Alles wat je voorgeschoteld krijgt door het leven. Een voor een is niet erg.
Maar bij elkaar, allemaal opgestapeld, is het een heleboel. Draagkracht en draaglast zijn eigenlijk twee aparte dingen en tegelijk ook de twee schalen van de weegschaal die bij voorkeur in balans horen te zijn. Want dan voel je je goed,  en kun je het leven goed aan.

Is de draaglast lange tijd groter dan de draagkracht, en jij doet er niets aan om jouw draagkracht te vergroten (beter eten, op tijd naar bed), dan raak je steeds verder uit balans. En dus loop je de kans burn-out te raken.

Dus volg het advies van de lieve dame : zorg dat elke dag een gouden randje heeft, maak van elke dag een feestje. Dat verhoogt je draagkracht en kun je beter tegen de schommelingen van jouw boot op de zee van het Leven.


>