Dag 7: Voor 365 dagen geluk – onderhoud je relaties


Jaaaahaaaa, je bent tot en met de 7de en laatste dag gekomen!  Gefeliciteerd dat je de tijd en de moeite hebt genomen om te zorgen voor een betere emotionele, psychologische en fysieke gezondheid door het versterken en het uitbouwen van de relaties die je met mensen hebt.

Je hebt aan het begin van de week een inschatting gemaakt van hoe jij jouw relaties waardeert. Je hebt een paar telefoongesprekken van 8 minuten (precies!) gevoerd, je hebt een gesprek gevoerd met iemand die je nog niet kende, je hebt dankbaarheid geoefend, je hebt de relatie met jouw collega's versterkt en als laatste heb je wat nieuwe plannen met andere mensen gemaakt en  in jouw agenda gezet.

In 7 dagen heb je acties ondernomen, om door versterking van relaties gelukkiger te worden.

Toen ik veerkracht ging bestuderen en er uit naar voren kwam dat het hebben en onderhouden van relaties een cruciaal onderdeel is voor je algehele gezondheid, ben ik daar aan gaan bouwen. Omdat we relaties vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar ook onderhoud nodig hebben.

Elke dag heb je een instrument gekregen om jouw sociale fitheid te verbeteren. Vanaf nu ga je wat je hebt geoefend en geleerd vaker doen. Daarom 3 tips om door en voort te zetten.

1. Spreek meetbare doelen met jezelf af.

Dat betekent dat je klein begint. Met kleine stapjes kom je ook thuis. Je wilt een blijvende gewoonte opbouwen die zorgt dat je straks zonder moeite, eigenlijk op de automatische piloot, hiermee doorgaat en dus je gelukkiger voelt.

Wees realistisch : kun je per week 1 dingetje doen om je connecties aan te halen, door even een app te sturen of even een korte bedankmail te schrijven? Kun je tijd vrijmaken om elke week met een andere vriend of vriendin af te spreken? Of met je te verbinden met een FaceBook-groep die over jouw hobby gaat (sporten, honden, boeken)? Waardoor je misschien mee kunt doen met live-events?

Het belangrijkste is om gewoon te beginnen, en dan door te gaan. 

Je kunt bijvoorbeeld een lijst maken met mensen waar je meer contact mee zou willen hebben. Dat als je over 12 maanden terug kijkt, dat je wat gedaan en bereikt hebt. Het op papier zetten vergroot de kans dat je er voor gaat. Go Go Go! 

Als je die plannen maakt, dan ga je er voor. Mooi! Maar een ding he: als je een afspraak maakt, doe dat dan meteen. Geen 'we moeten gauw een keer afspreken'.

2. Ga door, wees consistent in het doen, houd vol.

De plantjes hebben water, liefde en aandacht nodig, en zo is het met relaties ook. Je moet er in investeren. Er een beetje bij blijven. Met aandacht en liefde. Je moet er dus moeite voor doen. Neem niets voor vanzelfsprekend aan. 

Dat betekent dat je mensen moet contacten om te connecties. Om samen ervaringen op te doen en uit te bouwen. Stel gewoon eens een onverwachte vraag: 'wat kan ik niet aan je zien, maar heb jij  wel meegemaakt, of gedaan?' Iemand zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat hij of zij een nier heeft gedoneerd aan een vreemde, of als je het aan mij zou vragen, dan zou ik je vertellen dat ik een keer met een grote dosis hoogtevrees een bungeejumpen heb gemaakt van een brug van 102 meter in Aoteaora Nieuw Zeeland. Wat meteen vervolgvragen oplevert: waarom was je in Niet Zeeland, heb je beelden van etc. Dan heb je dus een gesprek dat vanzelf gaat.

Wees doelgericht en ga doelbewust om met tijd en energie te stoppen in je relaties. Hoe vaak je elkaar ziet of spreekt en de kwaliteit van het het contact zijn twee belangrijke voorspellers of je gelukkig bent of niet.

Ik bel bijvoorbeeld elke zaterdag ruim een uur met een vriendin van mij. Elke week en dat al bijna 30 jaar lang. En er is altijd genoeg te bespreken.  Ook na al die tijd. Gisteren heb ik bijvoorbeeld via Zoom gebeld met een werkrelatie. En we hebben afgesproken (met een datum en een tijd) om met elkaar even koffie te drinken.

3. Maak er een vast ritueel van.

Mijn zus en ik, onze partners, de vrouw van mijn overleden broer en haar nieuwe partner houden elke zoveel weken een etentje bij een van ons thuis onder de naam: 'Familie Verbinden'.
Wij investeren tijd en aandacht in elkaar, waardoor onze kinderen ook op sleeptouw worden genomen en daardoor worden gewone ervaringen voor iedereen hele fijne ervaringen.

Je kunt ook die van die taken die we ooit nog een keer gaan doen, echt uitvoeren: tuin ophogen en daarna een BBQ. Dat geeft leut en jolijt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Pen
>