Dag 6: Doe eens sociaal, dan voel je je snel beter!

Teveel gedronken zou je misschien denken? Nee, dat was het niet. Dit ben ik met onze vrienden Gerrit, Kees en Kees. Op deze foto plassen we bijna in ons broek van het lachen, want door het slechte avondlicht lukte het een van onze vrouwen maar niet om een goede foto te maken. Volgens mij is dit de 22ste foto. En dan iedere keer weer kijken of het gelukt was. De ene keer werd er geflitst waardoor de letters op de auto te zien waren, maar wij niet. De andere keer was een van de mannen met zijn hoofd voor het logo van de bus gaan staan. 

En we wilden speciaal deze foto maken want op de bus staat 'De Musketiers'. We noemen ons de 4 Musketiers. Denk aan "Een voor allen, allen voor een" en zo is het in de praktijk ook.  Ik hoor je denken dat het beroemde boek van Alexandre Dumas toch echt 'De Drie Musketiers' heet. Dat klopt, maar het waren er 4: Aramis, Arthos, Porthos en D'Artagnan.

De drie andere heren op de foto waren ook mijn vrienden toen wij (mijn vrouw, ik en ons gezin) geen geld meer hadden. Zij namen mijn vrouw en mij mee op een weekend in een huisje op de Veluwe. Om toch gewoon er bij te zijn, ook al konden we dat niet betalen. Dat is vriendschap in goede en slechte tijden. Dat is leven volgens dat motto van de Musketiers: 'een voor allen, allen voor een'.

En over relaties, sociale doen en het leven te leven, dat is het onderwerp van vandaag. Zodat je je gelukkiger voelt. 

Ken je dat, je hebt iets afgesproken: toen leek het leuk en een goed idee,  de dag is vandaag en nu heb je niet echt zin meer om te gaan. Je maakt je namelijk een voorstelling van hoe het allemaal gaat. Je gaat het invullen, je gaat het proberen te voorspellen.

Het voorspellen van hoe dingen gaan lopen, daar zijn wij als mensen gemiddeld verschrikkelijk slecht in. Als wij een vliegvakantie naar de zon boeken, dan zijn vertragingen of bagage kwijt of spuitpoep allemaal dingen die we niet inschatten. Ja, dat overkomt anderen maar niet voor onszelf.

Laat staan dat we de ontwikkeling van onze relaties met andere mensen kunnen inschatten. Want daar zijn we nog slechter in, dan anders.

Het lijkt soms aantrekkelijker om gewoon thuis te blijven in plaats van uit te gaan. Onze onderliggende gedachte bij het nemen van de beslissing om wel of niet uit te gaan heeft te maken met het voorspellen. We denken zeker te weten dat je gelukkig bent en blijft als je thuis een beetje gaat Netflixen onder een dekentje, een drankje en wat te knabbelen. En tsja, ik weet niet of ik gelukkig ben als ik uit ga. Dat heeft dus alleen maar en alles te maken dat ik controle heb over Netflix, mijn drankje, mijn dekentje etc. Je hebt minder controle welke mensen je gaat ontmoeten of hoe die mensen gaan reageren.  Dat is een klein risico, ten opzichte van de mogelijk positieve effecten: een mooie ontmoeting door een goed gesprek, en juist met veel lachen. Dat is een deel van de opbrengst.

Uit dat Harvardonderzoek is gebleken dat het hebben van een rijk sociaal leven een grote invloed heeft op onze mentale gezondheid. Mensen die regelmatig contact hebben met vrienden en familie zijn minder geneigd tot depressie en angst. Ook heeft het hebben van een rijk sociaal leven een positief effect op ons immuunsysteem en onze fysieke gezondheid.

Als je deze oefeningen doet, heb je een eenvoudige manier om jouw sociale leven te verrijken en tegelijkertijd jouw mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. Door de oefening gewoon te doen, worden we aangemoedigd om meer tijd door te brengen met de mensen die we liefhebben, en dat is de basis voor een gelukkiger leven.

Dag 6: Plan iets met anderen, zet het in je agenda en doe het.

De oefening (of noem het je taak) voor vandaag is het maken van een planning om in je agenda tijd vrij te maken en een afspraak te maken om iets met een ander te doen: een wandeling met een oude vriend of vriendin, een lunch met je broer of zus, of gewoon even koffiedrinken met die buurvrouw.

Als jij ook af wilt van dat hoe 'We moeten nog een keer afspreken.'-gehalte, dan maak je nu die afspraak. Enne..... niet uitstellen of afzeggen! Ook niet veilig vanachter je telefoonscherm..... Maak nu die langgewenste afspraak en heb veel plezier met elkaar.

Als je een beetje uit de vorm bent en het verleerd bent, om zo maar afspraken te maken. (Voor Covid-19 deden we niet anders, weet je nog). In plaats van drie uur naar een feest te gaan, ga je maar een half uur en beloof je jezelf dat je met drie mensen praat op dat feest. Dan worden alle doelen allemaal wat kleiner en meer behapbaar. 

En natuurlijk hoeft helemaal geen feest te zijn. Even gewoon samen zitten met iemand anders (koffie-afspraak?), dat geeft misschien uitzicht op andere afspraken in de toekomst. En dat is waar we met deze oefening of taak voor vandaag mee bezig zijn.

Je past echt wel ergens bij.

Ik zeg altijd dat mensen een soort cirkel om zich heen hebben. Deze cirkel van persoonlijke ruimte vergroot of verkleint zich naar gelang jij wilt.   Hoe groter je cirkel van persoonlijke ruimte, hoe meer mensen jij wilt toelaten in die cirkel en groter de kans om nieuwe relaties en vriendschappen te aan te gaan.

Om je cirkel van persoonlijke ruimte te vergroten, vraag je anderen om jou voor te stellen aan weer anderen, doe je iets bij een lokale vrijwilligersorganisatie etc. Keuze genoeg.

Mensen die aanwezig zijn in verschillende groepen zoals de voetbalclub, hobby groepen, sportverenigingen, koren etc. voelden zich gelukkiger dan mensen die dat niet hadden. Hoe meer ze aan groepen deelnamen, hoe beter zegt een onderzoek uit 2016. Uit datzelfde onderzoek kwam naar voren dat als je meer doelbewust bent van het vinden van nieuwe groepen en daarmee dus voor veel afwisseling in je leven zorgt, jijzelf volstrekt automatisch je gelukkiger gaat voelen.


De geheime toegang tot een mooie kans? Iemand die je nog niet kent.

We zitten vaak vast in sociale kringen die gevuld zijn met dezelfde soort mensen. Ons-kent-ons, allemaal mensen met een hoog OSM gehalte.... Ons Soort Mensen. We denken ook vaak dat het krijgen van een nieuwe kans, het vinden van een nieuwe baan of nieuwe liefde snel gaat lukken via het netwerk dat het dichtst bij ons staat. Onze familie en vrienden.  Onderzoek laat zien dat juist de netwerken en contacten met mensen die verder van ons afstaan zorgen voor nieuwe kansen. En als je een nieuwe baan of nieuwe liefde vindt, dan .... inderdaad... dan voel je je gelukkig. Welke gewoonten moet je doorbreken om juist die nieuwe mensen te vinden die ons verder kunnen helpen. Organisatiepsychoog Tanya Menon vertelt in deze video hoe we dat doen.

Als je deze video afspeelt, kun je rechtsonder in de video kiezen of je de ondertiteling wilt gebruiken.Dag 6: Plan iets met anderen, zet het in je agenda en doe het. Vergroot op die manier je netwerk. Vergroot die kans op jouw succes, op de vervulling van jouw wensen. En laat hieronder weten hoe het ging.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Pen
>