Dag 3: Maak een praatje en vul een gaatje. Bij jezelf en een ander.

Je wordt gelukkiger als je in staat bent om je makkelijk met mensen te spreken die je niet goed of zelfs helemaal niet kent. Klinkt dat gek? 

Hoe gek het ook klinkt: als we gewoon even -al is het maar kort- ons verbinden met een ander door een kort praatje te maken, daar worden jij en de ander een stuk gelukkiger van. 

Bob Waldinger, een professor van de Harvard Medical School, adviseert om door de dag heen een soort mini-speed-dating aan te gaan. Je complimenteert de dame achter de balie met haar nieuwe bril of je vraagt aan de kassier van de dierenwinkel of hij ook helemaal drijfnat is geworden omdat het de hele dag regent en waar je hout kunt kopen omdat het nu toch wel tijd wordt om een boot te bouwen.

Reken maar dat je dan merkt dat je van binnen blij wordt als de andere persoon met zijn of haar reactie uit zijn of haar rol valt. Dan blijkt de fysiotherapeut een echt mens te zijn. Tadaaaa!

De voordelen voor je hersenen, je persoonlijke groei en je eigen succes.

De Universiteit van Wisconsin-Madison stelt dat het praten met vreemden je slimmer kan maken doordat het je cognitieve flexibiliteit, creativiteit en probleemoplossende vaardigheden verhoogt.

Uit de studie bleek dat mensen die regelmatig spontaan met vreemden praten, creatiever en beter in het oplossen van problemen zijn dan degenen die dat niet doen. De studie concludeerde ook dat praten met vreemden kan leiden tot een grotere openheid en begrip voor andere culturen en perspectieven, wat kan bijdragen aan een grotere tolerantie en begrip in de samenleving.

De mooiste plek om een spontaan gesprek te beginnen is in de lift. Stel je voor dat we niet allemaal wegkijken naar het zogenaamd super interessant verspringen van het getal dat de verdiepingen aangeeft om zo angstvallig onze persoonlijke ruimte te bewaken, maar een gesprek zouden beginnen...... 

Ik ben een introvert en om mijzelf te leren met anderen contact te maken, ben ik dat gaan doen. In de lift. Steeds een gesprek aan gaan. En na onzekerheid en aarzeling, lukte dat ook. Eerst maakte ik een lijstje van tevoren wat ik zou kunnen zeggen en daarna ging het vrijwel vanzelf. Mijn comfortzone breidde zich uit en mijn introvertheid was ook minder. In de lift.

In de lift deed hij zijn trui omhoog. En liet trots zijn buik en rug zien.
(Wees gerust, spannender dan dit wordt het niet.)

De lift instappen waar drie stoere opgeschoten gasten elkaar zaten af te troeven over de tatoeages die zij hadden gezet. Eentje had zijn nek in het plastic gewikkeld en ik vroeg bezorgd of hij zich verbrand had. 'Neeeuhhhh, net een tattoo laten doen' zei hij. Ik vroeg toen of de tattoo mooi was geworden. 'Ja, echt wel.' zei hij en trok direct zijn trui omhoog om te laten zien dat ook zijn buik en borst in plasticfolie waren gewikkeld. Hij draaide rond zodat ik de imposante draak die op zijn buik, borst en rug was gezet en een vervaarlijke staart die rond zijn nek meedraaide.

"Och, arme jongen - het is mooi maar wat zal jij pijn hebben gehad!" zei ik - waarop zijn maten en hijzelf in lachen uitbarstten. Voor ik de lift uitstapte, hadden ze mij als insider's tip meegegeven wat de naam van de tattooshops was. En zo gingen we alle vier met een goed gevoel weer allemaal de lift uit.

Dit netwerk van toevallige ontmoetingen met mensen die je niet of maar een beetje kent (zgn. weak ties) lijkt niet belangrijk maar is dat juist wel. Korte maar welgemeende ontmoetingen hebben een direct effect het geluksgevoel of welbevinden van alle deelnemers.
Onderzoek laat zien dat dit soort ontmoetingen (het verbinden met andere mensen met als resultaat dat je je verbonden voelt) je humeur en energieniveau door de dag heen beïnvloeden en bijdragen tot een groter en hoger gevoel van welbevinden. 

Ja, natuurlijk voelt het gek om een praatje pot te beginnen met vreemde mensen. Vreemde mensen die je zomaar ontmoet in het wild.

Het grappige is wel dat mensen over het algemeen ons aardiger vinden dan wij zelf veronderstellen. Dit 'aardigheidsgat' werd vastgesteld in een wetenschappelijke studie die aantoonde dat als je alleen maar iets gezegd had, dat anderen jou veel aardiger vinden (ook al kennen zij jou niet) dan jij aanneemt. 

Dus doe eens iets geks: ga buiten je comfortzone en doe het gewoon. Ga er maar vanuit dat anderen je eigenlijk best wel aardig vinden, ook al kennen zij jou niet. Je hebt de wetenschap aan jouw kant.

Natuurlijk, kun je afgewezen worden..... als dat gebeurt (gebeurt niet vaak hoor), dan ligt het echt aan de ander.  Want zij weten niet wie jij bent, ze zijn ook maar mensen die last hebben van de waan van de dag en een vol hoofd hebben.

De oplossing ligt voor de hand: begin een gesprek met iemand anders!

Je kunt iets leren van en over een ander en voor jezelf.

Alles wat je hier leest, lijkt allemaal zo voor de hand liggend. Allemaal open deuren. Dingen die je al weet.  Als jij dat ook denkt, dan ben je een van de mensen die onderschatten hoeveel je kunt leren tijdens deze korte momenten van verbinden. 

Uit een studie in 2022 kwam naar voren dat vreemden spontaan tips gaven over de beste restaurants (of zoals mij in de lift gebeurde, de beste tattooshop), nieuwe muziek of voorstellingen aanbevolen of zelfs welke bedrijven vacatures hadden.

Je kunt de uitkomst van die studie zelf controleren. Misschien zat je op een vliegveld of in een trein te wachten en begon je een gesprek met andere mensen om de tijd te doden. Bijvoorbeeld jouw vraag of iemand weet waar je je telefoon kunt opladen, dat kan leiden tot een gezamenlijke zoektocht naar een stopcontact en een gesprek over de mogelijkheden van de camera van jouw toestel. Waardoor je komt te praten over de bruiloft die de ander net bijwoonde.

De opdracht van dag 3: begin een gesprek met vreemden en vertel hieronder hoe dat ging. Waar sprak je over, hoe voelde je je voor en na het gesprek, en hoe vaak ben je een gesprek begonnen.

Samenvatting:

Het praten met vreemden kan ons gelukkiger maken, volgens recent onderzoek. Veel mensen voelen zich vaak ongemakkelijk bij het aanspreken van vreemden, maar het blijkt dat dit juist kan leiden tot verrijking van onze sociale levens en een groter gevoel van verbondenheid.

Een studie van de Universiteit van Chicago ontdekte dat mensen die regelmatig praten met vreemden een groter gevoel van welzijn ervaren dan degenen die dat niet doen. Dit komt omdat praten met vreemden ons helpt om onze perspectieven te verruimen, nieuwe inzichten te krijgen en onze sociale vaardigheden te versterken.

Het praten met vreemden kan ook helpen om onze angst voor afwijzing te overwinnen. Door regelmatig het initiatief te nemen om met mensen te praten, worden we minder bang om geweigerd te worden en wordt het makkelijker om nieuwe mensen te ontmoeten.

Dit betekent niet dat we ons moeten dwingen om met iedereen te praten die we tegenkomen, maar we kunnen wel bewuste keuzes maken om onze sociale cirkel te verruimen. Dit kan door bijvoorbeeld deel te nemen aan groepsactiviteiten, een gesprek aan te knopen met iemand in de rij bij de supermarkt of deel te nemen aan een gespreksgroep.

Om ons gelukkiger te maken, kan het dus zeker de moeite waard zijn om onze angst voor vreemden te overwinnen en de stap te zetten om met hen te praten. Het kan ons leven kan verrijken en onszelf gelukkiger maken.

De opdracht van dag 3: begin een gesprek met vreemden en vertel hieronder hoe dat ging. Waar sprak je over, hoe voelde je je voor en na het gesprek, en hoe vaak ben je een gesprek begonnen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Pen
>